fbpx
E-UTRIP
Muzej se razprostira na 2,5 hektara urejenih površin in ima en kilometer dolgo mrežo sprehajalnih poti.
Aktualno Izlet

KAM NA IZLET: na ogled kozolcev v Šentrupert

Tudi vas kdaj zamika spoznavanje okoliških krajev? Ste že bili v Šentrupertu v Deželi kozolcev? Gre za prvi muzej na prostem s kozolci, ki bo navdušil mlajše in starejše obiskovalce.

V muzeju je predstavljenih 19 različnih kozolcev, sušilnih naprav, ki izvirajo iz Mirnske doline, le en je iz okolice Ivančne Gorice. Na ta način želijo prikazati razvoj kozolca v časovnem, prostorskem in socialnem pomenu od preprostih sušil do razvojno bogatih oblik dvojnih kozolcev, t. i. toplarjev.

Kozolec je ena od slovenskih znamenitosti, saj so se skozi čas razvili v več tipov in značilnih oblik, kakršnih ne najdemo drugje po svetu.

Deželo kozolcev si lahko ogledate sami, ponujajo pa tudi strokovno vodene oglede. Postavljena so izvirna lesena otroška igrala, v bližini je trgovina s spominki in lokal, v katerem si lahko privoščite kavo ali osvežilno pijačo. Pri njih se vedno veliko dogaja, zato morda ujamete tudi katerega od dogodkov.

  • KAJ LAHKO POČNETE? Sprehod med kozolci, igra na otroškem igrišču.
  • STROŠEK IZLETA: Vstopnina za samostojni ogled je 5 EUR (za dijake, študente in upokojence 4 EUR; cena družinske vstopnice pa je 10 EUR). Vodeni ogled je 25 EUR za skupino (cena vstopnice za do 30 oseb v skupini je 4 EUR, nad 30 oseb pa 3 EUR).
  • HRANA IN PIJAČA: Da.
  • PRIMERNO ZA OBISK Z OTROŠKIMI VOZIČKI: Da.
  • PARKIRIŠČE: Da.
  • DA JIH NAJDETE, V NAVIGACIJO VPIŠETE: Dežela kozolcev Šentrupert

MZL

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki