fbpx
E-UTRIP
Aktualno Društva Novice Ribnica

Ob visokemu jubileju novo vozilo in knjiga

Prostovoljno gasilsko društvo Dolenja vas je bilo na pobudo Ignacija Merharja in skupine somišljenikov, ustanovljeno pred 150 leti in je najstarejše vaško društvo v državi. Dve leti je starejše le trško PGD Metlika.

Gasilstvo ima tudi v Dolenji vasi dolgo tradicijo in dejavne člane, ki so v vseh letih svojega delovanja nesebično pomagali v opravljanju javne gasilske službe na krilih Ignacija Merharja, buditelja slovenskega gasilstva, ki je bil žal malone pozabljen. Čeprav se je gasilsko poveljevanje začelo v 19. stoletju izvajati namesto nemškega v slovenskem jeziku, je to ostalo spregledano.

Priznan, poznan, a pozabljen

Za vse, kar je naredil za slovensko gasilstvo pa so se Lepemu Nacetu, kot so mu dejali sodobniki, v Gasilski zvezi Ribnica oddolžili z izdajo knjige avtorja Janeza Pužlja, poveljnika zveze, ki je bila predstavljena na proslavi. »Za časa svojega življenja je bil poznan, priznan in precej uspešen v vsaki stari, ki se jo je je lotil. A je nanj gasilska zgodovina pozabila, zato smo v Gasilki zvezi Ribnica že pred leti dali pobudo o vseslovenskem operativnem priznanju, ki bi nosilo ime Ignacija Merharja. A se doslej ni veliko premaknilo. Uspeli smo samo po priznanju, ki se podeljuje v sektorju Ljubljana II. Za pričakovati je, da se vendarle bo,« ne dvomi Puželj.

Vozilo za še večjo sektorsko moč

Ob veliki paradi, na kateri je sodelovalo okoli 300 gasilcev, je društvo dobilo novo gasilsko vozilo z cisterno GVC 16/25, z zalogovnikom 2.500 litrov vode. »S tem bo še bolj okrepljena naša operativna moč, saj sektor Dolenja vas sestavlja pet društev in so del požarne obrambe južnega dela občine,« je zbrane nagovoril predsednik PGD Dolenja vas, Leon Zobec. Vozilo je stalo 235.000 evrov, od tega zneska je 150.000 evrov prispevala občina Ribnica, preostanke pa so zagotovili iz različnih virov, tudi s pomočjo podjetij in družb ter posameznikov.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki