fbpx
E-UTRIP
Foto: Zavod Eneja.
Aktualno Narava & zdravje

Nina Ilič, apiterapevtka: Medena masaža tudi za otroke, ki težko zaspijo

Med je čudež narave, bi se strinjal marsikdo. Tega se zaveda tudi Nina Ilič iz Kočevja, sicer certificirana apiterapevtka in vzgojiteljica predšolskih otrok. V sklopu pedagoškega programa API vrtec vodi strokovne apiterapije v različnih vrtcih. Del apiterapije so tudi medene masaže za otroke. Kakšne so prednosti masaže? Kako se najmlajši po medeni masaži počutijo in komu jo izvajalci priporočajo?

»Včasih se pošalim, da so dinozavri izumrli, ker niso znali čebelariti,« pove Nina Ilič, ki je ljubezen do čebel podedovala po mami Simoni Gostinčar. Doda, da so redki čebelarji tako srčni in ljubeči do čebel, kot je njena mama. Nina nadaljuje zgodbo, ki se ni ustavila zgolj pri spoštovanju in občudovanju čebel, temveč se nadaljuje z nizom izobraževanj, kjer si je pridobila nazive mednarodne predavateljice, NPK apiterapevtke in avtorice inovativnih api-pedagoških programov, kot so API vrtec, API šola, Api-pedagogika za razredno uro, Medena masaža za otroke, Pravila lepega vedenja v bližini čebel, Varnost in odgovornost ob čebelnjaku, Apiterapevt za 1 dan, Terra apis, idr.

Nina Ilič, certificirana apiterapevtka in vzgojiteljica predšolskih otrok. FOTO: Osebni arhiv.

O pomenu čebel za človeštvo otroke učimo že zgodaj. Otroci hitro vedo, da žlička medu pomaga pri bolečem grlu in da ta čudežna reč pomaga omiliti modrico. Da ne govorimo, kako dober je na kosu kruha, v kombinaciji z maslom. Kaj pa pravite na masažo z medom?

O masaži z medom že tradicionalna indijska medicina

Tradicionalna znanja o masaži z medom najdemo že v zapisih o tradicionalni indijski medicini (ayurvedi), pa tudi v nekaterih starih ruskih medicinskih priročnikih. »Od klasičnih masaž se razlikuje po tehniki, tj. načinu uporabe rok maserja, in masažnem mediju, ki v primeru medene masaže ni olje ali krema, temveč cvetlični med,« pojasni strokovnjakinja. Med ne služi kot sredstvo, ki bi olajšali pot po koži, temveč deluje zelo kompleksno in na več nivojih. Na telo deluje protivnetno, očiščevalno in ima številna imunostimulativne in biostimulativne lastnosti.

Od klasičnih masaž se razlikuje po tehniki in masažnem mediju. FOTO: Zavod Eneja.

»Naslednja lastnost, ki govori v prid medu kot masažnemu mediju, pa je ta, da med masažo med prodira skozi plasti kože v otrokov krvni obtok, kjer se povsem izkoristi, brez ostankov. Pomembno tu je še, da apiterapevt uporablja pristen, nesegret med slovenskih čebelarjev, najbolje iz domačega lokalnega okolja, saj Čebelarska zveza Slovenije s svojimi standardi in kriteriji uveljavlja politiko odgovorne tehnologije čebelarjenja in posledično visoko kvaliteten slovenski med,« doda apiterapevtka Nina Ilič.

Pri medeni masaži za otroke terapevti dodajo kokosovo olje ali šentjanževo olje, ki imata svojstvene farmakološke učinke na telo. Izbira je odvisna od starosti otoka in namena masaže. V mislih je potrebno imeti, da je koža otroka drugačna kot koža odraslega. Koža je bolj vpojna, ima slabšo sposobnost termoregulacije. Pri sami masaži se mora upoštevati otrokove razvojne potrebe in obvezno uporabljati ustrezno tehniko, saj medena masaža, ki je primerna za odrasle, otroka lahko poškoduje. Strokovna medena masaža za otroke zahteva dodatno profesionalno usposabljanje.

Po masaži z medom najmlajši čutijo ugodje in sprostitev. FOTO: Zavod Eneja.

Za ugodje in sprostitev

Po masaži z medom najmlajši čutijo ugodje in sprostitev. »Samoiniciativno željo po medeni masaži izražajo otroci od sedmega leta dalje, deklice pogosteje, kot dečki. Med najmlajšimi pa je izražanje želje po medeni masaži najpogosteje posledica izzivov v razvoju, kot je npr. motiv po vzpostavljanju ugodne čustvene klime, kožne iritacije, ki jih medena masaža omili, blagodejna aroma in okus masažnega medija.«

Z medeno masažo se dosega proizvodnja histamina, hormona, ki v človeškem telesu stimulira imunski sistem. Z medeno masažo se ustvarja ugodna čustveno-socialna klima in aktivira sistem za samoozdravitev, ko apiterapevt med izvajanjem medene masaže s stimuliranjem refleksnih con vpliva na notranje organe. Medena masaža prinaša dvig energije in boljšo prekrvavitev. Je tudi apiterapevtska podpora v razvoju motoričnih in kognitivnih veščin, vključno s stimulacijo duševnega razvoja.
Praktična je pri izzivih prebavnega sistema in posebno priporočljiva za otroke, ki težko zaspijo. Otroci se med medeno masažo počutijo prijetno, toplo, varno. Medena masaža je blagodejna apiterapevtska podpora tudi otrokom s težjimi razvojnimi izzivi, saj se skozi medeno masažo možgani otroka nehajo samodejno odzivati s tesnobnostjo, jezo, strahom ali stresom.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki