E-UTRIP
Featured Gospodarstvo Kronika Novice

Iz Melamina odstranjenih 90 odstotkov potencialno nevarnih snovi

Iz podjetja Melamin, ki ga je pred slabim mesecem dni prizadela eksplozija s požarom, je trenutno odstranjenih okoli 90 odstotkov snovi, ki bi lahko bile potencialno nevarne, je za STA po ogledu v podjetju povedal vodja komisije za nadzor sanacije Antun Gašparac. Stekla so tudi prva razmišljanja o delu preselitve proizvodnje.

Nedavno ustanovljena komisija, ki jo vodi Gašparac, sicer poveljnik Civilne zaščite v Kočevju, se je namreč v torek sestala na ustanovni seji, se seznanila s sanacijo in si tudi v živo ogledala stanje v Melaminu.

“Do zdaj je bilo narejenega veliko. Umaknjenih je bilo okoli 90 odstotkov snovi, ki so potencialno nevarne. Postopoma odstranjujejo poškodovano opremo in izvajajo dekontaminacijo območja. Hkrati s tem tečejo prizadevanja za zagon dela proizvodnje, ki med eksplozijo ni bil poškodovan in po navedbah vodstva ne predstavlja takšne nevarnosti za okolico kot poškodovani del,” je dejal Gašparac.

Komisija, sestavljena iz predstavnikov občinske uprave, občinskega sveta, podjetja Melamin in javnosti, ima nalogo preveriti tudi možnost, da bi Melamin vsaj za okolico bolj nevaren del proizvodnje preselil drugam, izven naselja. Za zdaj gre po besedah Gašparaca predvsem za razmišljanja, kako realna so, pa bo pokazal čas. Veliko je odvisno od tega, kaj omogoča prostorski načrt, je dejal.

Kot možnost za preselitev dela proizvodnje se omenja nekaj lokacij, med drugim lokacija na meji med kočevsko in ribniško občino, za katero so pred časom že tekla razmišljanja o ureditvi gospodarske cone, ki pa niso bila uresničena.

Komisija se bo naslednjič sestala po 1. juliju.

Jutri bo Melamin obiskal novi gospodarski minister Matjaž Han.

STA.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki