fbpx
E-UTRIP
Aktualno Kultura Umetnost

V Velikih Laščah bodo praznovali dan Primoža Trubarja

8. junija, na dan rojstva Primoža Trubarja v občini Velike Lašče praznujemo občinski praznik, »dan knjige in kulture«, od leta 2010 pa tudi državni praznik, ki je bil sprejet leta 2010 na pobudo tržaškega pisatelja Borisa Pahorja.

Praznik je namenjen obeležitvi osrednje osebnosti slovenskega protestantizma v 16. stoletju in hkrati najpomembnejše osebnosti v razvijanju temeljev za oblikovanje slovenskega naroda Primoža Trubarja, ki naj bi se po določenih virih rodil 8. junija 1508. Ob tej priložnosti na Trubarjevi domačiji že vsa leta pripravljamo dogodke, ob katerih se spominjamo našega velikega rojaka. Tako bo tudi letos.

Ob 18. uri bo že 9. tradicionalni literarni večer Dom v jeziku na Slovenski pisateljski poti, ki je v teh letih postal svečana akademija Društva slovenskih pisateljev. Na dogodku se, v imenu pisateljske misli, srečajo in predstavijo aktualni dobitniki slovenskih literarnih nagrad in priznanj.

Letos bodo odlomke svojih del prebrali naslednji nagrajenci:

Nina Dragičević (Jenkova nagrada), Borut Kraševec (Kresnik), Sebastijan Pregelj (Večernica), Carlos Pascual (Nagrada novo mesto) – v njegovem imenu bo odlomek prebral moderator, Anja Štefan (Prešernova nagrada) in Simona Semenič (Cankarjeva nagrada).

Zbrane bosta uvodoma nagovorila velikolaški župan dr. Tadej Malovrh in predsednik Društva slovenskih pisateljev Dušan Merc.

Večer bo tudi tokrat neposredno prevajan na valovih Radia Slovenija, na programu ARS. Literarni akademiji bo sledil poklon 70. obletnici Trubarjevega spomenika na Rašici na lokaciji spomenika. 70. obletnico spomenika praznujemo dve leti.

Temelji spomenika so bili položeni 9. septembra 1951 ob praznovanju 400. obletnice prve slovenske tiskane knjige, slavnostno pa je bil spomenik odkrit 8. junija 1952. Avtorja spomenika, arhitekt Vinko Glanz in medaljer in portretist Vladimir Štoviček, sta mu oblikovala obeležje, dostojno njegovi veličini in pomembnosti.

Ob 20. uri bo v galeriji Skedenj na domačiji odprta jubilejna, 40. likovna razstava Trubarjevi kraji z naslovom Domačnost v globalnem, ki nagovarja zrcaljenje med dvema ravnema, na katerih kultura deluje in učinkuje na naša življenja. Obenem bo dogodek posvečen spominu na ustanovitelja srečanj, akademskega slikarja Jožeta Cento. Razstavo bosta predstavili umetnostna zgodovinarka in avtorica postavitve razstave dr. Marjana Dolšina Delač in Helena Grebenc Gruden. V glasbenem programu bodo sodelovali učenci Glasbene šole Ribnica, Oddelka Velike Lašče. Razstava bo na ogled vse do konca avgusta 2022.

Organizatorji Trubarjevega dneva: Društvo slovenskih pisateljev, Javni zavod Trubarjevi kraji in KUD Primož Trubar Velike Lašče ob podpori Občine Velike Lašče

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki