fbpx
E-UTRIP
Aktualno Društva Kočevje Novice Zanimivosti & Zabava

Kočevski gasilec ubranil naslov evropskega prvaka

Sebastjan Vovko, član PGD Stara Cerkev in tekmovalec v najtežjem gasilskem tekmovanju Firefighter Combat Challenge, je na evropskem prvenstvu, ki je potekalo od 20. do 22. septembra na Bledu, znova poskrbel za odličen rezultat. Z novim osebnim rekordom, ki je hkrati tudi nov evropski rekord posamično nad 40 let, je ubranil svoj lanski naslov evropskega prvaka ter postal evropski prvak posamično nad 40 let za leto 2019.

Sebastjan je operativni gasilec našega društva od leta 1997, tekmovanj FCC pa se udeležuje od leta 2013. Z napornimi treningi vzdržuje svojo fizično in psihično kondicijo, ki mu lahko pride prav tudi pri različnih intervencijah. V teh šestih letih je nanizal že kar nekaj uspehov (večkratni državni prvak, evropski prvak, svetovni podprvak,..) in sedaj je temu dodal še nov naslov evropskega prvaka posamično nad 40 let.

Tekmovanje FCC ali »najtežji dve minuti v športu« je neverjetno naporno tekmovanje. Gasilci tekmujejo v popolni operativni gasilski opremi, ki je težka 25 kilogramov. Po stopnišču morajo priteči v tretje nadstropje in s seboj nesti 19 kilogramov zvite cevi. Ko pridejo do vrha, odložijo cev in po vrvi potegnejo 19 kilogramov težko utež 12 metrov visoko, nato stečejo po stopnicah navzdol. Na poligonu tekmovalci s težkim kladivom udarjajo po železni kladi, ki jo morajo premakniti za en meter (simulacija nasilnega vstopa v prostor). Med ovirami tečejo 30 metrov, vzamejo polno cev z vodo in jo vlečejo nazaj 22 metrov ter z vodo zbijejo tarčo (gašenje). Spustijo cev in zagrabijo 80 kilogramov težkega ponesrečenca, ki ga vlečejo 33 metrov do cilja (reševanje).

Sebastjana čaka še ena evropska tekma v Linzu, nato pa bo kot član slovenske reprezentance odpotoval v Montgomery, Alabama ZDA, kjer bo od 21. – 26.10.2019 potekalo XXVIII. svetovno prvenstvo Firefighter Combat Challenge. Na svetovnem prvenstvu se zbere elita najboljših gasilcev (predvsem profesionalnih) s celega sveta in barve Slovenije ter nenazadnje tudi barve Občine Kočevje bo zastopal naš operativni član.

V društvu vedno radi podpremo vse, ki želijo nekaj narediti za prepoznavnost gasilstva, zato ima Sebastjan vso našo podporo pri teh tekmovanjih.

Udeležba na svetovnem prvenstvu je kar velik finančni zalogaj. Sebastjan je hvaležen za vse dosedanje podpornike in sponzorje. Skupaj z našim članom pa si želimo, da bi se našel še kakšen donator/sponzor, saj smo skupaj močnejši!

Za več informacij lahko kontaktirate naše društvo ali pa kar Sebastjana osebno. Mi pa mu želimo še veliko uspehov tako v Linzu kot seveda na svetovnem prvenstvu.

Z gasilskim pozdravom: »Na pomoč!«

UO PGD Stara Cerkev

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki