fbpx
E-UTRIP
Ko sirena pride na kopno, postane Nataša. FOTO: Tjaša Završnik-Tjasazavrsnikphotography.
Aktualno Kočevje Kultura Umetnost

Nathuoriel: Rečna sirena iz doline reke Kolpe

Sirene so pol ženske, pol ribe (ali ptice), ki mornarje vabijo v pogubo. Ta mitološka bitja so predvsem z Disneyevo Arielo postala zelo priljubljena. Če na plaži danes zagledate deklico, ki na noge vleče rep, niti ni veliko presenečenje. Otroci obožujejo morske deklice, občudujemo pa jih tudi starejši. V Kočevju pa imajo prav svojo. No, ni morska, je rečna sirena. Nathuoriel ji je ime, ko pa pride na kopno, postane Nataša Zamida, diplomirana japonologinja, pedagoginja za japonščino, glasbo in petje . Med njenim bivanjem na kopnem smo se pogovarjali o tem zanimivem hobiju, ki privlači radovednost. 

»Sem Nathuoriel, rečna sirena iz kolpske doline in ustvarjam intuitivno ambientalno-vokalno glasbo. Ustvarjam jo na podlagi danega trenutka in s sirenskimi glasovi ter šumi oceana, klavirja in drugih zvokov, ki ustvarjajo ambient, primeren za sprostitev, iskanje čuječnosti ali za kratek odmik vase,« se predstavi.

»Pod drugačnimi skupinami in nazivi sem v glasbenem svetu že skoraj drugo desetletje, prej kot bobnarka, zdaj pa se bolj uveljavlja kot vokalistka in umetniška vodja glasbenega projekta Šumsko Voce (gozdni glasovi) v Kočevju. Kot japonologinja sem si dala izziv napisati tudi pesem oziroma poezijo v slovenskem in japonskem jeziku, katero sem ustvarila, posnela in izdala v letu 2019. V letošnjem letu sem izdala prvi album tako imenovane sirenske glasbe, ki nosi naslov RiverHowl (Rečni tulež), posnetega v domačem studiu BearTracks,« strni svojo glasbeno pot in nadaljuje s hobijem, ki pritegne vso pozornost.

Kočevka že od leta 2018 deluje v okviru zavoda Arabella, akademija za morske deklice in dečke.FOTO: Tjaša Završnik-Tjasazavrsnikphotography.

Združenje morskih deklic, ki skrbijo za otroško veselje

Kočevka že od leta 2018 deluje v okviru zavoda Arabella, akademija za morske deklice in dečke. »K projektu sem se pridružila nedolgo po tem, ko sem imela prvi tečaj in srečanje z Barbaro Petek, ustanoviteljico zavoda Arabella. Barbaro ostale morske deklice v Sloveniji kličemo kar ”mermama” – mama morskih deklic. Barbara se je kot morska deklica Arabella pojavila tudi v Londonu na tekmovanju Merlympics še z dvema članicama Valenntina Viddrih ter Karin Heuffel, ki pa se je ne dolgo nazaj odločila za svojo pot v svetu morskih deklic. Barbara Petek je nastopila tudi na Kitajskem,  kot predstavnica Slovenije in se med 57 tekmovalci uvrstila na osmo mesto in si prisvojila naziv ”mis koral”.«

V Zavodu Arabella pozdravljajo vse, ki bi radi poskusili plavanje z repom morske deklice. Dobrodošli vsi od petega leta starosti dalje. V individualnih in skupinskih tečajih morske deklice tečajnike učijo zadrževati dih pod vodo, plavanja z monoplavutjo in še mnogo trikov teh vodnih bitji. »Naši tečaji in vsebine se nekoliko razlikujejo od športne discipline prostega potapljanja, kjer se prav tako zadržuje dih in plava z monoplavutjo, s to razliko, da tam ni potrebno paziti na elegantnost gibov, magičnega izgleda in kot poudarek, vsak naredi toliko, kolikor zmore, zato je vzdušje zelo sproščeno,« doda sirena.

Navdušenje nad pravljičnim svetom jo spremlja že od malega

Nataša si je že kot otrok šivala obleke skupaj v rep in nato poskušala plavati v vodi. Občudovala je Disneyevi princeski Arielo in Pochahontas in bila vedno razpeta med svetom narave in svetom morja.

»Zdaj to udejanjam kot glasbenica sirena pod psevdonimom Nathuoriel, ki je sestavljenka iz narave – Nathur, nathuor, ter končnica -iel, kot neka vilinska končnica po navdihu iz sveta Gospodarja Prstanov,« pojasni umetnica.

Seveda vse zanima, kako so se na vse to odzvali bližnji. Suvereno pove, da jo je mama od nekdaj podpirala pri vsem nenavadnem in drugačnem.

»Čeprav sprva ni sprejela nekaj nenavadnega, kot je to plavanje z repom od morske deklice, si je po mojem navdušenju hitro premislila. Za očeta menim, da gleda na moje aktivnosti tudi z veliko mero spoštovanja, ljubezni in podpore, katero starš lahko da, tudi če o tem ne spregovori nič.« Natašin partner pa je prosti potapljač in rad v smehu pripomni, da je ujel zelo veliko ribo.

»Imam pa ogromen odziv in podporo od prijateljev, tudi iz tujine. Radi me pohvalijo, da si drznem biti drugačna in jim s tem vlivam pogum, da so tudi oni. Ni lahko biti drugačen, ko pa se nehaš »sekirati« za druge, kaj drugi pravijo o tebi iz čistega ljubosumja, katerega si sami ne priznajo, potem se zavedaš polnosti svojega življenja in si za to hvaležen,« je iskrena Nataša.

Nastop na jezeru.

Največjo mero iskrenosti in občudovanja pa premorejo otroci. Pred kratkim smo rečno sireno Nathuoriel videli ob Kočevskem jezeru, navdušenje otrok je bilo neprecenljivo. Tudi mi, malo starejši, smo z veseljem občudovali njen nastop.

»Obožujem otroke in se rada hecam z njimi, da imam sestro dvojčico, ki je morska deklica, druga pa sem jaz, ”učiteljica”.« Predvsem deklice se ji želijo pridružiti in zaplavati z njo. »Ena deklica je nedolgo nazaj svoji mamici povedala svojo izkušnjo, mamica pa mi je zaupala in sicer: »Mami, a veš, kako je bila Nataša lepa, ko si je dala lase na stran in zapela s svojim bobnom, kot prava morska deklica.« Ko dobim takšen odziv, je to zame neprecenljivo plačilo ter dodatno potrdilo, da počnem nekaj dobrega.«

PREBERITE ŠE:

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki