fbpx
E-UTRIP
Aktualno Dom Kočevje Novice Občina Ribnica

Podražitev tudi v DSO Kočevje in DSO Ribnica

Že ko so se začela pogajanja med vlado in sindikati javnega sektorja glede zvišanja plač v javnem sektorju, smo vedeli, da bo to pomenilo tudi dvig cen njihovih storitev. V domovih za starejše se – poleg višjih stroškov za plače – spopadajo tudi z rastjo cen energetike in hrane, zato so prisiljeni podražiti oskrbnine, ki pa so pri nas v Sloveniji med najdražjimi v Evropi.

Pozanimali smo se, za koliko se bo z dvigom plač dvignila tudi cena oskrbe v DSO Kočevje in DSO Ribnica.

Direktorica kočevskega doma starejših občanov, ga. Lidija Vardijan nam je odgovorila, da se je s prvim januarjem 2019 cena oskrbe dvignila za 1,8 % za oskrbo 1 (v to kategorijo spadajo osebe, ki niso sposobne popolnoma samostojno živeti in potrebujejo manjši obseg neposredne osebne pomoči) in 2 % za oskrbo 4 (sem pa spadajo osebe z zahtevnejšimi dolgotrajnimi težavami v duševnem zdravju, ki zaradi starostne demence in podobnih stanj potrebujejo pomoč in nadzor ter posebne oblike varstva s stalno, 24-urno strokovno pomočjo, nadzorom in varovanjem).

Tudi v Domu starejših občanov Ribnica so z začetkom tega leta dvignili ceno oskrbe za 2 %. Sicer pa, kot pravi direktor Branko Gorečan, pri njih celotno povišanje cen v obdobju zadnjih 8 let (od januarja 2011 do januarja 2019) predstavlja zgolj 5 odstotkov. Doda še, da se povečanje cene nanaša le na višji strošek kadra v oskrbi, katerega vedno plača uporabnik, medtem ko večji del stroška predstavlja zdravstveno negovalni kader, ki pa ga mora preko cene zdravstvene nege pokrivati ZZZS, ki cen kljub povišanju plač z začetkom letošnjega leta še ni povišala. In vprašanje je, če jih v kratkem sploh bo.

N.Š.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki