fbpx
E-UTRIP
Aktualno Dobro je vedeti Izlet Zanimivosti & Zabava

Kostelska rakija dobila fontano

Prijetnega okusa, ravno prav pekoča in takšna, da dvigne človekovo razpoloženje – to je Kostelska rakija. Žganje, ki ima v Kostelu zgodovinski pomen, je dobilo svojo fontano. Vabljeni v gostilno Parlament Kostel na rakijo, ki ni običajna »rákija«.

Zgodovina Kostelske rakije sega v začetek 17. stoletja, to močno žganje naj bi na naše konce razširili Uskoki. Žganjekuhe niso opustili kočevski Nemci. 19. stoletje pa je prineslo razcvet kuhanja žganja. Takrat se je kostelska zemlja bohotila s številnimi sadovnjaki. Podjetni Kostelci so rakijo prodajali na tržnicah v večjih krajih in tako je postala znana tudi izven Kostela. Pogosto tudi po tem, da je bila zelo ostra.

V času, ko še ni bilo ustreznih merilnih naprav za merjenje vsebnosti alkohola, je bilo okušanje namreč edini način. Rakija je bila zato prevečkrat premočna, vsebovala je nad 50 odstotkov alkohola in »močno zažgala«. Mnogi so si rakije privoščili preveč, posledično je trpela marsikatera družina in prijel se jo je negativen sloves.

Požirek s spoštovanjem za življenjsko moč

A dela se ji krivica, to našo pijačo bi morali bolj spoštovati in se zavedati njenega zgodovinskega ozadja. Da bo dobrega, prijetnega okusa je treba paziti pri celotnem procesu kuhanja. Sadje mora biti pazljivo pobrano, skrbno očiščeno in z vsebnostjo metilnega alkohola ne gre pretiravati. Vedenje o kuhanju rakije se prenaša iz roda v rod, vsaka družina ima svoj način.
Tista prava, dobro žgana rakija pa ima zdravilno moč. Kakšno? Življenjsko. Človeka oživi, obvaruje pred prehladi in tudi gripo. A vsako zdravilo ima predpisano količino. Tudi rakijo treba piti zmerno, le kot aperitiv, v nekaj požirkih.

Hruška, sliva, jabolko in sadjevec

Pravo kostelsko rakijo s prepoznavno cvetico prijetnega okusa lahko sedaj poskusite iz fontane kostelske rakije.

»Naša notranja fontana je v mislih nastala še pred fontano piva, a realizirali smo jo lahko šele sedaj,« pojasni Dragan Živkovič, idejni oče fontane. S podporo občine Kostel v svojem lokalu Parlament Kostel ponuja štiri različne vrste rakije.

Sadjevec, ki je mešano sadno žganje s prijetno aromo iz raznovrstnih vrst in sort sadja. Slivovka sodi med prvovrstno domače žganje iz sliv. Hruškovo žganje ima izrazito aromo, pridobimo ga iz hrušk sort: tepka, moštanka, preška, štajerka in gašperna. Jabolčno žganje ima značilno blag okus, pridobimo ga iz sort: krivopecelj, bobovec, carjevič, kanadka, kosmač, beličnik, zlata pramena, voščenka, čebulnik, maškotele in pisanke.

Te sorte sadja uspevajo v travniških sadovnjakih Kostela in zgornje kolpske doline. Iz fontane rakije lahko okušate rakije različnih ponudnikov, ki jim je skupen certifikat.

Ta sadni destilat natakarji postrežejo v količini 0,1 dcl, poleg postrežbe s pijačo je gost deležen postrežbe z zgodovinskimi dejstvi o rakiji in razlage o tem, kako se jo kuha. Poleg Kostelske rakije ponudijo domače dobrote, salame in sire za popoln kulinaričen izlet po Kostelu.

Dragan Živkovič v sodelovanju z občino Kostel v oktobru pripravlja tudi »Rakija fest«, tridnevni festival, na katerem poleg žganja ne bo manjkalo številnih ostalih ponudnikov kostelskih dobrot in obrti.

ml.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki