fbpx
E-UTRIP
Aktualno Kronika Novice

Vojaški letalniki na nebu nad Ribnico

Če te dni vztrajno pogledujete proti nebu in se sprašujete od kod prihaja ta nenavaden zvok, naj pojasnimo. Še tri dni, torej do 5. 6. bo potekala že deseta mednarodna vojaška vaja Jadranski udar 2022, kjer se ob podpori vojaškega letalstva več zavezniških držav usposabljajo kontrolorji združenih ognjev.

Usposabljanje kontrolorjev združenih ognjev sicer poteka na štirih lokacijah po Sloveniji. Na osrednjem vadišču Slovenske vojske (SV) v Postojni letalniki, minometi in tanki zagotavljajo ognjeno podporo, na širšem območju občin Bohinj, Idrija in Ribnica pa jo letalniki le simulirajo.

Zaradi zagotavljanja varne izvedbe vaj ter varnega in neprekinjenega zračnega prometa so vse od ponedeljka do petka, 3. junija, začasne dnevne zapore zračnega prostora nad območji delovanja, in sicer med 9. in 23. uro. Na območjih usposabljanja se pričakuje povečan hrup zaradi preletov letalnikov, sporoča Slovenska vojska.

Aktivnosti na terenu, ki so bile predhodno usklajene z lokalno skupnostjo, potekajo po vnaprej določenem scenariju in so za okolico, kolikor je mogoče, nemoteče, so zapisali v SV.

Na vaji sodeluje okoli 650 udeležencev, 400 od tega jih je iz 26 zavezniških in partnerskih držav. Letalniki so v podporo usposabljanju kontrolorjev združenih ognjev vzletali z letališč Cerklje ob Krki in Brnik, zavezniška letala – hrvaški Pilatus PC-9, italijanski in nemški Eurofighter, italijanski Tornado, španski Harrier ter ameriška F-16 in F-18 – pa  vajo podpirajo z matičnih letališč.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki