fbpx
E-UTRIP
Aktualno Kultura Umetnost

Pozdrav pomladi v Gradežu

Gradež je ena najstarejših vasi v Škocjanskih hribih in v občini Velike Lašče. Ponaša se z vrsto etnoloških posebnosti, tudi s sušilnico sadja iz leta 1938, zbirko starega orodja pod kozolcem, črno kuhinjo iz začetka 19. stoletja, nekdanjo gostilniško kletjo iz 18. stoletja, starimi kaščami, vodnjaki, kozolci in kapelicama iz 1882 in 1935.

V vasi je zelo dejavno društvo za Ohranjanje dediščine s štirimi letnimi tematskimi prireditvami, med katerimi je tudi Pozdrav pomladi, ki se je zgodila tretjo nedeljo v aprilu.

»Tokrat nam je malce zagodlo vreme, a smo vrsto dogodkov le izpeljali,« je dejal Lojze Senčar, predsednik gradeškega društva. Dopoldan so po planjavah na platno motive prebujajoče narave z barvami nanašali člani društva likovnih umetnikov iz Ljubljane, dela pa bodo od devetega maja na ogled na Turjaškemu gradu.

Hkrati je po sadovnjakih in njivah potekal voden ogled, za zaključek so zaplesali člani folklorne skupine iz Račne, zaigrali člani pihalnega orkestra Papirnice Vevče ter se predstavili otroci, ki pojejo v zborčku Krheljčki.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki