fbpx
E-UTRIP
Aktualno Gospodarstvo Kočevje Novice Politika Ribnica

Kočevski poslanec glasoval proti hitrejšemu razvoju Kočevja, v nasprotju z ribniškim

Hud udarec za občane kočevsko-ribniškega območja, v letu 2020 bodo občine prejele skupno kar 2.106.451 € manj.

Včeraj so poslanci vladajočih strank v državnem zboru potrdili proračun Republike Slovenije za prihodnji dve leti. Znano je, da so v preteklih letih poslanci sprejemali odločitve o višini zneskov, ki nikakor niso zadostovali za kritje stroškov občin. Žal se je zgodba ponovila tudi letos. Z odločitvijo o višini povprečnine za naslednji dve leti bodo namreč slovenske občine prejele kar skupno 145 milijonov manj denarja. Regija Jugovzhodne Slovenije bo tako prejela okoli 10 milijonov manj, kot bi ga lahko.

Sklep o višini povprečnine pomeni hud udarec za vse slovenske občine, tudi za Kočevje, Ribnico, Sodražico, Velike Lašče in Kostel. Kako so glasovali poslanci in poslanke, si lahko podrobneje preberete v tabeli, ki jo objavljamo spodaj. Odločitev ZA pomeni glasovanje za odobritev proračuna, ki občinam prinaša manj denarja. Eden izmed poslancev, ki so se s predlogom o proračunu strinjali, je tudi kočevski poslanec, Predrag Bakovič, ki je s svojo odločitvijo prispeval k oteženemu razvoju občine Kočevje. Jože Tanko, poslanec, ki zastopa volilno enoto Ribnice, pa je glasoval proti predlogu.

Foto: Moja-dolenjska.si

A kljub vsemu je zmagala večina, ki odobrava višino proračuna. Poslanci, ki so predlog podprli, prihajajo iz vrst LMŠ, SMC, SD, DeSUS, SAB in SNS, soglašala pa sta tudi oba manjšinska poslanca. Občina Kočevje bo tako v letu 2020 prejela kar 1.093.297 € manj, Ribnica 662.961 €, Sodražica 152.691 € in Kostel 44.811 € manj. Zneski se med občinami na videz precej razlikujejo, vendar pa so si negativni učinki, ki jih bo izzval primanjkljaj, v splošnem precej podobni. Negativne učinke bodo najbolj občutile obrobne občine, ki se že sedaj spopadajo z nizko stopnjo priseljevanja in oteženim razvojem zaradi pomanjkanja sredstev, kar bo sedaj le še težje.

Kaj bo odločitev prinesla občinam in razvoju slednjih, bo pokazal čas. Dejstvo je, da bodo občine z manjšim proračunom še težje vodile razvoj v smeri izboljšanja življenjskih pogojev vseh občanov in občank, manj denarja bo za izgradnjo ali obnovo izobraževalnih ustanov in vrtcev, cest, zdravstva in ostalih ključnih razvojnih sestavin, nekatere projekte pa bodo nemara prisiljeni ustaviti.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki