fbpx
E-UTRIP
Ob spominski plošči. Leta 2012 je takratni ribniški župan Jože Levstek skupaj s hčerko, vnukoma in vnukinjo Bojana Adamiča.
Aktualno Film Glasba Kultura Ribnica

V prenovljen park ob Adamičevih uspešnicah

Eden izmed najbolj prepoznavnih mož, ki se je rodil v ribniški dolini, je bil brez dvoma tudi vsestranski skladatelj in dirigent Bojan Adamič. Na njegovi rojstni hiši, sredi trga, so leta 2000 pritrdili granitno ploščo. Kakšnih večjih spominov nanj, razen enega, leta 2012 ob 100-letnici rojstva, z večerom njegovih glasbenih uspešnic, Tako slovenske in tako Adamičeve so, da jih ni moč zgrešiti v repertoarju, Ribničani niso pripravljali, bodo pa letos, ko bodo hkrati počastili 110-letnico Adamičeva rojstva in 60-letnico Glasbene šole Ribnica.

Dogodka bosta prižgala zeleno luč delno prenovljenemu parku za obzidjem ribniškega gradu, kjer je v parku kulturnikov v kamen vklesano tudi njegovo ime, seveda z umetnikovimi uspešnicami, tudi s filmsko glasbo.

Fantič je stal sredi sobe in z metlo vneto tolkel po tleh

Glasbena pot Bojana Adamiča se je začela že v zgodnjih otroških letih v Ribnici. »Naj povem, kako je prišlo do mojega dirigiranja z metlo,« je o prvem glasbenemu podvigu zapisal umetnik. Pri sosedovih, in sicer pri brivcu Juvancu, so ustanovili godbo na pihala. Dobili so inštrumente, tudi note so od nekod prišle in začeli so vaditi. Niso pa imeli dirigenta, najbrž se jim ni zdel potreben, kot tudi danes misli veliko čisto pametnih glasbenikov. Ker pa za Slovence velja, kar zadeva slogo, nekaj natančno določenih pravil, se tudi godba ni mogla nikakor zediniti, kateri tempo bi bil pravilen – recimo – za koračnico. Vsak je ubral svoj tempo in tako do konca niso prišli skupaj. Potrebovali so torej nekoga, ki bi jim pomagal držati enakomeren in za vse veljaven ritem. Mali Bojan je bil njihov zvesti poslušalec, ki ni nikoli zamudil nobene »glasbene ure.«

Dirigenta niso imeli, pa se je nekdo domislil in potisnil malemu poslušalcu metlo v roke. Fantič je stal sredi sobe in z metlo vneto tolkel po tleh; menda kar dobro. »Sam se tega res ne spominjam,« je še zapisal Bojan Adamič, ki je napisal glasbo tudi za številne filmske uspešnice nekdanje Jugoslavije. Med njimi tudi za najbolj gledan film vseh časov na Kitajskem, Valter brani Sarajevo.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki