fbpx
E-UTRIP
Občina Kočevje.
Aktualno Kočevje Novice Občina

Kočevje v 2022 z rekordnim proračunom: Vrtec, Zdravstveni center, igrišče na jezeru…

Včeraj je kočevski župan Vladimir Prebilič medijem predstavil projekte, ki jih občina načrtuje v letošnjem letu – letu rekordnega občinskega proračuna, ki znaša kar 34 milijonov evrov. To je kar 15 milijonov evrov več, kot v letu 2021.

»Za leto 2022 smo uspeli pripraviti res zelo zajeten proračun. Načeloma so bili proračuni naše občine okoli 20 do 22 milijonov evrov, za letošnje leto pa nam je uspelo v proračun zbrati kar 34 milijonov evrov,« pove Prebilič in poudari, da gre za največji proračun v zgodovini občine.

Vsa ta sredstva so bila pridobljena zaradi treh razlogov. Prvi razlog je višji znesek povprečnine s strani vlade, ki za leto 2022 znaša kar 645 evrov, kar je v primerjavi s 570-imi evri v preteklem letu izdaten dvig sredstev, ki naši občini prinese skoraj milijon in pol evrov več. Drug segment je izdatnejše zadolževanje, saj so pogoji za sklepanje kreditov na podlagi bonitetne ocene (obrestna mera 0,2 %) zelo ugodni. Zadnji segment pa so sredstva, ki jih občinska uprava pridobiva iz naslova projektov na podlagi razpisov – bodisi države bodisi Evropske unije, zato so naši projekti uspešno in izdatno sofinancirani.

Če bi obseg investicij v občini Kočevje preračunali v vrednost na prebivalca, bi ta vrednost znašala kar 1.250 evrov, kar nas uvršča na drugo mesto izmed vseh 212-ih slovenskih občin – za 100 evrov nas »prehiti« le Slovenj Gradec. Povprečje občin se namreč giblje med 300 in 400 evrov na prebivalca.

16-oddelčni vrtec bo končan že maja

Težko pričakovani vrtec s 16-imi oddelki, ki bo nadomestil dve trenutno delujoči enoti – enoto Čebelica in enoto Kekec, bomo prevzeli meseca maja, zaostankov namreč na investiciji ni. »Veseli smo, da je ta vrtec lesen, saj, če želimo tudi navzven sporočati, da je lesena gradnja prava izbira, saj gre za najbolj trajnostno in dolgoživo vrsto gradnje oziroma objekta, je pa tudi res, da nas to tudi več stane,« pove Vladimir Prebilič in doda, da pa se z bivanjem v takšni stavbi in njenim vzdrževanjem skozi leta precej prihrani.

Bodoči 16-oddelčni vrtec v Kočevju.

V izteku leta nov Zdravstveni center

Druga pomembna investicija je Zdravstveni center Kočevje, z gradnjo katerega bodo – če bo šlo vse po načrtu – začeli že v mesecu marcu. Gre za izjemno velik in pomemben projekt, ki predstavlja približno 3,5 milijonov evrov občinskega proračuna, s katerim se bo – poleg dializnega centra – rešilo tudi prostorsko stisko zdravstvenega doma.

Ljudje iz Kočevja in s Kočevske – takšnih je 28 – se trikrat na teden zaradi dialize vozi v Ljubljano, zaradi česar je njihova kvaliteta življenja izredno nizka in bo tovrstna dislocirana enota dializnega centra še kako spremenila njihovo življenje.

Obnova občinske stavbe

Začela se bo tudi obnova občinske stavbe, ki res nujno potrebuje sanacijo, saj objekt nikoli ni bil kakorkoli saniran ali nadgrajen. Potrebuje nove strojne inštalacije, novo statiko, pa dvigalo, kompletno prenovo znotraj. Tega projekta se bo občina lotila skupaj z Ministrstvom za pravosodje in Ministrstvom za javno upravo, saj v občinski stavbi sobivata še sodišče in občinska uprava. »Vsi trije deležniki smo združili moči in že pridobili nepovratna sredstva s strani Ministrstva za infrastrukturo skozi naslov energetskih sanacij, obnova pa bo potekala tudi v letu 2023,« je še pojasnil Prebilič.

Sanacija “Rdeče hiše” (bivša policijska postaja)

Sanirala se bo tudi stavba na Ljubljanski cesti 7. Gre za stavbo poleg objekta bivše policije oziroma sedanjega Centra za socialno delo, ki jo lokalni prebivalci imenujemo tudi »Rdeča hiša«. Izvajalec je že tik pred podpisom pogodbe, tako da bodo stroji že kmalu zabrneli. »Tako bomo končno izpolnili obljubo, ki smo jo dali Ministrstvu za javno upravo, s katerim že imamo predpogodbo za najem prostorov v tej stavbi, medtem ko bo mansardni del pripadal Ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve, da se razširi v segmentu CSD-ja.«

Nastanitvene enote za osebe z motnjo v duševnem razvoju so prav tako projekt leta 2022. »Razpis je pripravljen in bo objavljen že v januarju, do izvajalca bomo – upam – prišli v mesecu marcu,« pove župan.
Na vrsto naj bi letos prišla tudi rekonstrukcija kočevskega kegljišča, razpis je bil že objavljen, tako da trenutno zbirajo ponudbe. »Ta objekt je potreben popolne sanacije, zato smo se odločili, da ga porušimo in zgradimo na novo.«

Rudniško jezero: Igrišče s tobogani in povezovalna brv

Leto 2022 bo tudi leto, ko bo na vrsto prišlo (vsaj zaenkrat) dokončno urejanje našega Rudniškega jezera, katero nestrpno pričakujemo vsi občani. Kot pravi Prebilič, je ta projekt sestavljen iz dveh podprojektov. Prvi je vzpostavitev manjšega jadralno-potapljaškega centra, drugi pa je urejanje »glavne« plaže in povezave z bližnjimi pomoli. V načrtu je ureditev igrišča pri pomolih s tobogani in »nadvodno« promenado do plaže.

Foto: Občina Kočevje

3 nova gasilska vozila

Nova gasilska vozila lahko v naslednjih mesecih pričakujejo tri prostovoljna gasilska društva, in sicer PGD Ložine, PGD Dolga vas in pa PGD Predgrad. Vsa ta gasilska društva imajo dotrajano opremo in na podlagi tega je pol milijona vreden projekt več kot potreben. Kot pravi župan, so vozila že v izdelavi in bodo društvom predana v obdobju od maja do septembra.

Kolesarske povezave zaključene

V letu 2022 se zaključuje tudi projekt kolesarskih povezav, »pred nami pa je daleč največji logistični podvig, in sicer zapora Ljubljanske ceste,« pove župan. Ljubljanska cesta bo šla namreč v popolno prenovo, za kar bo občina namenila milijon evrov lastnih sredstev. Saniralo se bo kanalizacijo, vodovod, električno napeljavo in optiko, ob tem pa se bo ob pločniku zgradila tudi kolesarska povezava oziroma kolesarska steza, ki bo s tem krožno sklenjena in bo lahko popolno zaživela.

V teku so tudi že načrti za nadaljevanje kolesarskih povezav do reke Kolpe, prva faza, ki bi povezala južni del mesta in Štalcerje je v idejni zasnovi že izrisana in bo predstavljena v mesecu februarju.

Kaj bo novega na kočevskih cestah?

Kar nekaj bo tudi investicij v ceste, najbolj prebivalcem vidna bo definitivno prenova spornega križišča pred AMZS-jem, ki bo postalo krožišče, ki se bo nadaljevalo z izgradnjo kolesarske povezave vse do Gorenja. Načrtovana je tudi postavitev semaforjev pri trgovini Špar.

Park medgeneracijskega sodelovanja

Občina Kočevje bo torej veliko večino sredstev namenila v infrastrukturne projekte, nekaj manj kot pol milijona evrov (do milijona evrovpa bo namenila tudi »mehkim vsebinam« oziroma projektom LAS, eden izmed načrtovanih projektov je denimo vzpostavitev parka medgeneracijskega sodelovanja. Trenutno povsem »pozabljen« park, ki se nahaja pri društvu upokojencev bo postal prostor za medgeneracijsko druženje, prostor, kjer bodo upokojenci dobili nekakšno »vadbišče« oziroma prostor za gibanje, bližina osnovnošolske stavbe, ki jo obiskujejo otroci prve triade pa še posebej ustreza ideji o medgeneracijskem sodelovanju in povezovanju.

Širitev gospodarske cone

Na področju načrtovanja prostora je pred občino največji izziv, in sicer sprejem občinskega prostorskega načrta. »Gre za postopek, s katerim bomo zagotovili nove površine za širitev naše gospodarske cone,« pove župan Prebilič. V načrtu je odkup površine (ki je trenutno v lasti države) v obsegu 46,5 ha.

Bo center mesta res zaprt?

»Projekt »Oživljanje mestnega jedra« bo ponovno stekel, ja, tudi na način zapiranja,« je povedal kočevski župan Vladimir Prebilič in dodal, da so se tokrat na ta podvig, ki – roko na srce – marsikomu ni po godu, bolje pripravili. Prometna signalizacija bo nadgrajena, semaforji v strogem centru mesta in pri zdravstvenem domu bodo sodelovali sinhrono, tako da bo promet stekel gladko. Zapora bo bolje argumentirana tudi v vsebinskem smislu, saj ta ne bo »le« zapora sama po sebi in brez razloga, kar je bila – kot pravi tudi župan Prebilič – upravičena kritika lanskega podviga. Načrtovane so različne aktivnosti in dogajanje – od igrišč, nastopov skupin… pogovori, dogovori in podpisi pogodb že potekajo. »Želimo si, da bi zaživel tudi tisti del mesta, ki je trenutno zapostavljen in se s tem dogajanje razprši.« Logistično in vsebinsko je torej organizacija zapore veliko bolje načrtovana.

Kje točno? Zaprt bo del Ljubljanske ceste od glavnega križišča v strogem centru do Hostla Bearlog, torej torej enako, kot je bilo v poskusno v lanskem letu.
Kdaj? Od konca aprila pa do jeseni.

To so torej projekti, ki se jih bo Občina Kočevje lotila v letošnjem letu in ki bodo (vsaj večinoma) izvedeni že do prihodnjega leta.

N.Š.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki