fbpx
E-UTRIP
Aktualno Kočevje Ribnica

»Na mladih svet stoji«

Le redkim mladim danes uspe urediti življenje, kakršnega si želijo. Še vedno se soočajo z visoko brezposelnostjo, prekarnim delom, premalo pripravništva. In ravno to so razlogi, zaradi katerih si mladi ne morejo urediti življenja.

Ob letošnji razglasitvi epidemije novega koronavirusa in ustavitvi gospodarstva, prepovedi javnih prireditev, ob zaprtju trgovin, gostinskih obratov so številni prekarni delavci in delavke ostali brez dela. Med njimi so bili tudi mladi, saj je delodajalcem najlažje prekiniti tovrstne pogodbe. V začetku leta 2020 je bilo v Sloveniji 310.000 mladih, starih od 15 do 29 let. Junija je bilo v evidenci Zavoda Republike Slovenije za zaposlovanje prijavljenih 18.077 mladih brezposelnih, kar predstavlja 19,9 odstotka vseh brezposelnih v Sloveniji. Med junijem in julijem se je brezposelnost povečala za kar 26,3 odstotka, med mladimi pa kar za 43,7 odstotka.

Največjo problematiko predstavlja dostopnost do stanovanj in zaposlitev

12. avgusta so mladi praznovali mednarodni dan mladih. Letošnja glavna tema, ki jo vsako leto izbere Organizacija združenih narodov, je »Vključevanje mladih za skupno svetovno delovanje«. Kot glavno problematiko Anja Fortuna iz Mladinskega sveta Slovenije vidi v dostopnosti do stanovanj oz. primernih bivanjskih prostorov ter dostopnost do kakovostne zaposlitve. »Položaj se na določenih točkah izboljšuje, na določenih pa slabša. Predvsem pa so bili mladi tisti, ki so ekonomsko gledano v obdobju Covid-a utrpeli največje posledice,« pravi.

Mladi si v Kočevju najbolj želijo McDonald’s

Jernej Lavrič iz Kluba Kočevskih študentov kot glavni problem pri mladih vidi v socialnih omrežjih, ki mladino iz leta v leto bolj razdeljuje in oddaljuje. »Zanimanja za kulturne prireditve in športne dogodke, namenjene mladim, je vedno manj. Poleg tega se na različnih socialnih omrežjih, na prvo mesto bi postavili »TikTok«, vedno bolj promovira seksualna vsebina ter vsebina, ki za mladoletnike nikakor ni primerna. Takih vsebin in mladoletnih uporabnikov je ogromno in ne le, da se nam promocija takšnih stvari zdi skrajno neprimerna, ampak smo tudi opazili pri mladini veliko pomanjkanje samozavesti, tako pri dijakih, kot tudi študentih. Le dodatno pa je probleme poslabšal letošnji koronavirus, ki je mladini onemogočil druženja in dogodke, ki so jih želeli izpeljati,« pravi.

Po njegovem mnenju so bili študentje zaradi virusa še dodatno obremenjeni z delom od doma. Kljub temu so si študentje vzeli nekaj časa in pomagali posameznikom, ki so jih prosili za pomoč pri učenju in reševanju nalog. »Brez dvoma je koronavirus mlade še dodatno potisnil navzdol. Velika večina študentov ter dijakov se strinja, da je šolanje preko interneta veliko zahtevnejše in slabše, kot normalen pouk, ki smo ga imeli pred koronavirusom,« pove. Veliko mladine si želi udeležiti različnih treningov, a zaradi finančnega primanjkljaja ne morejo. Dobivajo pohvale glede ureditve kočevskih lokalov in plaže na Kočevskem jezeru. »Ko pa mlade vprašamo česa si v Kočevju najbolj želijo pa dobimo najpogostejši odgovor »McDonald’s«, o katerem mislimo, da v Kočevju lahko še lep čas samo sanjamo.«

V Ribnici glavni problem vidijo v zaposlovanju

V Ribnici mladi pogrešajo več stvari – od stanovanja oz. pomoči pri nakupu nepremičnin do možnosti zaposlitve. Med glavne probleme uvrščajo zaposlitev in možnost dodatnega zaslužka preko študentskega dela v Ribnici. Tako opazijo, da se vse več mladih seli v druge občine. Občina Ribnica nameni mladim okvirno 25.000 evrov na leto. V začetku septembra je bila sklicana ustanovna seja Komisije za mladinska vprašanja, ki je skupaj z Občino pripravila dokument, v katerem so zapisani ukrepi, ki si jih mladi v Ribnici želijo, pa tudi cilji, ki si jih občina želi izboljšati na področju mladih.

V obdobju epidemije smo opazili upad študentskega dela za več kot polovico.

Jure Ilc, predsednik Ribniškega študentskega kluba pravi, da je potrebno letos posebej izpostaviti problem zaposlovanja mladih. »Mladi se zaposlujejo na več načinov, od prekarnega, študentskega dela in zaposlitve preko delovnega razmerja. V obdobju epidemije smo opazili upad študentskega dela za več kot polovico, številke odpuščenih in zaprtja samostojnih podjetnikov pa tudi niso spodbudne,« pravi Jure. Ker mladi ne dobijo zaposlitve, to neposredno vpliva na stanovanjsko problematiko, saj brez dohodka mladi ne morejo kupiti ali najeti stanovanja. »Na področju izobrazbe pa ugotavljamo pozitiven vpliv epidemije, saj se je bilo marsikateremu študentu in dijaku lažje izobraževati na daljavo.« Čeprav so bili v preteklosti bolj zapostavljeni s strani Občine, se sedaj stanje izboljšuje. »Trenutno prihaja do pozitivnih sprememb in upamo, da se bo trend nadaljeval,« pove.

K.N.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki