fbpx
E-UTRIP
Aktualno Narava & zdravje Novice Starševstvo Zdravje

“Dvajsetodstotni dvig deleža debelih otrok v enem letu je nekaj nepojmljivega, to se v zgodovini Slovenije še ni zgodilo”

Učitelji športne vzgoje so na 100 osnovnih šolah izvedli meritve ŠVK z 20.000 osnovnošolci. Upad gibalnih sposobnosti je, glede na predhodno šolsko leto, velik, največji pri vzdržljivosti in koordinaciji celotnega telesa.

V letošnjem letu beležijo najnižji odstotek gibalno visoko učinkovitih otrok v vsej zgodovini ŠVK meritev. Pri več kot polovici otrok se je povečal delež podkožnega maščevja, kar se je pokazalo tudi v skokovitem porastu deleža debelih otrok v zadnjem letu. Posledice upada gibalne učinkovitosti otrok se bodo poznale tudi na področjih: v upadu odpornosti, krajši pozornosti, zdravstvenih težavah, nižji šolski uspešnosti.

SLOfit ekipa predvideva, da bodo posledice karantene spremljale generacije otrok še nekaj let. Predlagajo, da otroka spodbujamo z gibanjem. “Ključno je, da ob morebitni uvedbi karantene, ne zapremo igrišč in telovadnic, ampak jih pustimo odprte in spodbujamo otroke, da se gibajo.”

K.N.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki