fbpx
E-UTRIP
Delavka v DSO Kočevje.
Aktualno Kočevje Narava & zdravje Novice Občina Zdravje

Kočevarji streznite se! Dovolj je neodgovornega ravnanja!

Glavni razlog za širitve virusa v Kočevju so druženja. Tako ugotavljajo pristojne službe, ki so do podatkov prišle na osnovi izjav okuženih ter po naslovih obolelih. Blokovska naselja so tako najpogostejši izvor širjenja okužb, ponekod pa nastajajo že prava žarišča. Kljub temu, da se prebivalce opozarja na takšna nesmiselna početja, se očitno temu ne moremo odreči.

Medtem se je virus razširil tudi v Domu starejših občanov (DSO) in Zdravstvenem domu Kočevje (ZD Kočevje) ter ohromil delovanje obeh strateško pomembnih zavodov za občane. Država s sprejetjem zakonov pomaga tudi podjetjem in obrtnikom, a dolgoročnega okrevanja zaradi spremenjenih navad ljudi ne bo mogla preprečiti. In pričela se bodo odpuščanja! Tukaj pa se pokaže celoten nesmisel neodgovornega in nesmiselnega ravnanja, s katerim škodimo samo sebi in svojim bližnjim. To preprosto ni razumljivo!

V DSO pomanjkanje kadra, iščejo pomoč prostovoljcev

V DSO imajo tako veliko število obolelih zaposlenih, da iščejo prostovoljce povsod, kjer jih lahko, in do sedaj so bili uspešni ter obvladali situacijo. Oboleli zaposleni imajo simptome, ki kažejo na daljšo odsotnost, kadra pa kmalu ne bo možno dobiti nikjer. Pomaga jim tako zdravstveni dom kot drugi domovi za ostarele, a tudi ZD Kočevje ima težave, saj dela manj kot polovica zdravnikov, obolevajo pa tudi medicinske sestre. Za delo so vpoklicali vse, ki so že delali v ZD, tako da ni potrebno dodatno izobraževanje. Od dijakov, študentov, pripravnikov, … Ker so tudi zdravniki med obolelimi, je tako okrnjeno tudi primarno zdravstvo, zato je apel na vse občane toliko večji. Stanje je resno in pravilno je, da se tega zavedamo vsi.

Okuženih je tudi veliko stanovalcev doma za ostarele in tudi novi zbolevajo. Ureditev rdečih con in premestitev obolelih terja veliko dela in prinaša vsem ogromno nevšečnosti . Zaposleni so utrujeni, ker delajo v težkih pogojih. Oblečeni v zaščitna varnostna oblačila s skafandrom na glavi, zaradi česar je omejeno gibanje in občutek vročine je ravno tako velik, prikazuje vso težo dela, ki ga opravljajo. Bodimo bolj solidarni in ne prispevajmo k širjenju okužbe.

Številke v DSO Kočevje:

  • 1 oseba je zaradi izrazitega poslabšanja že odpeljana v bolnico,
  • preko 40 stanovalcev doma je okuženih,
  • več kot 50 stanovalcev doma je že v rdeči coni in so izolirani,
  • okuženih je tudi 30 zaposlenih,
  • danes se pričakujejo še nove okužbe in številke se lahko zelo povečajo,
  • pomoč za delo prihaja iz drugih DSO in iz drugih zdravstvenih domov.

Odgovorno obnašanje in spoštovanje ukrepov je nujno za zajezitev širjenja okužbe in vsak lahko prispeva toliko, da se na koncu lažje in hitreje pride do uspeha.

Ker je v bolnici že 1400 obolelih s virusom COVID-19, je tudi posteljo za vsakega bolnika iz Kočevja zelo težko zagotoviti. Podjetja, kljub pomoči države, ne bodo mogla dolgo vztrajati v takšnem položaju, saj se na vodstveni kader preveč pritiska in zaradi previdnosti se bodo začela odpuščanja, ki bodo v prihodnjih mesecih skokovito porasla.

Z neupoštevanjem ukrepov, sebi in bližnjim ustvarjate idealne pogoje za nastanek večje škode in to je neodgovorno.

I.G.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki