fbpx
E-UTRIP
Aktualno Gospodarstvo Kočevje Novice

Nova turistična realnost?

Po zelo obetavnih napovedih za letošnjo turistično sezono je v začetku meseca marca sledil šok. Zaprtje, »lockdown«, odpovedi.

Sledila sta meseca negotovosti, urgentnega iskanja rešitev, prilagajanja turističnih produktov individualnim gostom in manjšim skupinam, promociji, osredotočeni na domače slovenske goste. Država je izvedla rešilni ukrep za lokalni turizem, vavčerji, turistični boni. Trend obiska se je nenadoma začel višati in sledila je dobra turistična sezona. Turisti so letos iskali predvsem destinacije, ki nudijo mir, naravo, butična doživetja in ki niso množično oblegana. Kostel in destinacija Kočevsko so unovčile svoje atribute. V mesecih juniju, juliju in avgustu 2020 smo v Kostelu beležili 4.273 nočitev, kar je za 1.332 nočitev več, kot v letu 2019. Konec avgusta je bilo v Kostelu unovčenih za 68.144,05 EUR turističnih bonov.

V Kostelu in v destinaciji Kočevsko imamo vse pogoje za razvoj butičnega turizma, nimamo pa še razvite turistične infrastrukture, premalo visokokakovostnih turističnih ponudnikov, ki bi nudili celostno turistično ponudbo, nimamo kvalitetnih restavracij, ki bi nudile gostom specialitete iz lokalno pridelane hrane. Smo na točki, ko moramo pomanjkljivosti pričeti pretvarjati v naše prednosti, to so naši izzivi in naše priložnosti.

Obisk kostelskega gradu nad pričakovanji

Zadovoljni smo bili z obiskom kostelskega gradu. Konec avgusta ga je obiskalo že preko 3000 obiskovalcev, tako smo v štirih mesecih že dosegli obisk gradu lanskega leta. Za obiskovalce smo pripravili novi turistični produkt, ki povezuje lokalno kulinariko v »Piknik cajnci«, košaro dobrot, katere obiskovalci lahko pojedo na gradu ali na kakšni drugi lokaciji v Kostelu. Dobro je obiskana tudi igra pobega Castle Escape, ki se odvija v gradu in na grajskem dvorišču. Popestritev letošnje sezone je bila nova etnološka razstava Sledi časa.

Pripravili dva nova produkta

V letošnji jeseni smo na gradu pripravili še dva nova produkta, Virtualno doživetje gradu Kostel ter Skrivnost kostelskega vraga, igra primerna za družine z otroci, ki se podajo na reševanje izzivov in »odganjanje hudiča z gradu«. Zaradi drugega vala koronavirusa boste produkte lahko preizkusili šele spomladi prihodnje leto. Ker se zavedamo pomena hitrega informiranja obiskovalcev, smo zbrali turistične informacije o Kostelu na interaktivnem zaslonu na dotik – infomatu, ki bo odslej stal v TIC-u Kostel na Petrini v stavbi podjetniškega inkubatorja. V infomatu so predstavljene naravne in kulturne znamenitosti Kostela ter zbrani vsi ponudniki turističnih storitev.

Uroš Jelenovič, direktor ZKT Kostel

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki