fbpx
E-UTRIP
Aktualno Kočevje Novice

Veselice vse naokoli, samo v Kočevju ne

Če se peljete iz Kočevja do Ljubljane, lahko od Ribnice dalje, opazite nekaj, česar v Kočevju ni. Skoraj vsaka vas, od Ribnice do glavnega mesta, vabi na veselice. Ali pa je ta priljubljena oblika zabave že za njimi. Kaj pa veselice v Kočevju? Očitno bodo ostale le v spominu. Kje tiči razlog?

Razloga, da veselic v Kočevju ni, ne moremo iskati v pomanjkanju zanimanja. Prebivalci Kočevja se namreč na veselice radi zapeljejo v sosednjo Ribnico ali kam drugam.

Organizacija veselice danes ni preprosta stvar, potrebno je poskrbeti za varovanje, reševalce, davčne blagajne … Za dogodkom je velik kup birokracije, za katero obiskovalci niti ne vemo. Organizatorji morajo dogodek prijaviti Sazasu in Zavod za uveljavljanje pravic izvajalcev in proizvajalcev fonogramov Slovenije.

O dogodku mora biti seveda obveščena občina, upravna enota in policija. Zaradi hrupa je potreben elaborat zavoda za zdravstveno varstvo. Prav tako organizatorji potrebujejo soglasje lastnikov zemljišč ter lastnikov parkirnih prostorov. Seveda sledi še najem ansambla, šotora in seznam se nadaljuje.

Ste dobili občutek, koliko truda in konec koncev tudi denarja je potrebnega, da se veselica zgodi?

Iz zanesljivih virov smo dobili odgovor, da se kočevska društva v takšne podvige ne spuščajo, saj je riziko, da bi se zaradi incidentov veselica predčasno končala, enostavno prevelik. Bojijo se namreč, da na veselice ne bi prihajali zgolj ljudje veselih lic.

No, če vas zanima, kako so še v zlatih časih potekale veselice na našem koncu, pa preberite spodnji članek.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki