fbpx
E-UTRIP
Aktualno Narava Narava & zdravje

Imate psa? Veste, da toči solze sreče?

Če imate psa, potem veste, da zna izražati čustva. No, nove ugotovitve japonskih raziskovalcev z univerze Azabu kažejo, da psi lahko tudi jočejo. Količina solz se poveča ob pozitivnih čustvih, jok ob negativnih čustvih pa ostaja neraziskan.

Ekipa pod vodstvom raziskovalca Takefumija Kikusuija je skušala ugotoviti, ali psi jočejo, ko so čustveno vznemirjeni. To so storili tako, da so izmerili količino solz v pasjih očeh s pogosto uporabljenim Schirmerjevim testom, pri katerem se pod veke namesti poseben trak.

Za osnovno meritev so test izvedli na psih med običajnim stikom z lastnikom. Ko so se psi po petih do sedmih urah ločitve ponovno srečali z lastnikom, pa so v naslednjih petih minutah njihove oči znatno povečali proizvodnjo solz.

“Ugotovili smo, da psi točijo solze, povezane s pozitivnimi čustvi. Prav tako pa smo odkrili, da je hormon oksitocin podlaga za povečanje solz,” je pojasnil Kikusui in dodal, da je bila količina solz pri psih večja, ko so se ponovno združili z lastnikom, v primerjavi z drugimi ljudmi, ki jih pes pozna.

V prihodnjih študijah želijo raziskovalci preveriti, ali psi ob srečanju z drugimi pasjimi prijatelji prav tako proizvajajo solze. Odprto pa ostaja vprašanje, ali psi jokajo tudi ob negativnih čustvih.

V galeriji si lahko ogledate naše najboljše prijatelje, včasih jih pripeljemo tudi v službo. Večji del delovnega dneva sicer prespijo.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki