fbpx
E-UTRIP
Aktualno Narava Narava & zdravje

Kljub suši je pitne vode dovolj

Letos beležimo eno najhujših sušnih obdobij v zadnjih desetletjih, v nekaterih državah celo stoletjih. Strokovnjaki napovedujejo, da bo suša, ob redkih, krajših padavinah, vztrajala še vsaj do konca septembra, ko lahko pričakujemo večje količine padavin. Gre za novo realnost, še dodajajo, ki je posledica dolgoletnih podnebnih sprememb. Potrošniki bomo posledice najbolj čutili pri višjih cenah ali celo pomanjkanju hrane, predvsem bo na udaru živinoreja.

Ponekod manjše omejitve

Suša je vdrla tudi v vodne sisteme, podtalnice in vodotoke. Da bi se ti obnovili, je potrebno veliko več dežja, kot smo ga bili deležni zadnje dni, ne dvomi niti Antun Gašparac, direktor podjetja Hydrovod Kočevje, ki z vodo oskrbuje občine kočevsko-ribniškega območja. Povedal je, da so kljub suši vsi vodooskrbni sistemi znotraj podjetja v dobri kondiciji. Izjeme so sistem Trava, Gora in Knežja Lipa-Brezovica, kjer imajo oskrbniki še vedno pitno vodo z nekaterimi omejitvami (pranje avtomobilov, zalivanje …)

Narava opozarja, da je treba zreti v prihodnost

Dejstvo, da je vode kljub suši dovolj za vse uporabnike, Gašparac pripisuje minulem delu. »Na Hydrvodu proaktivno, razvojno in načrtno delamo že vrsto let. Kljub temu, da smo leta 2019 zaključili doslej največjo investicijo v zgodovini, projekt Soriko, razmišljamo o novih vodnih virih, saj nas v to preprosto silijo podnebne spremembe. Mogoče se komu zdi malo hecno, ampak je voda še vedno prepoceni glede na njeno pomembnost,« je dejal.

Vodarna v Globeli.

Ali se potemtakem ob tej suši morda nakazujejo spremembe cenovne politike pri porabi vode?
»Zaenkrat še ne. Morebitno zvišanje položnic bo posledica enormnega naraščanja cen energentov. Je že tako, da če želimo, da bo sistem funkcioniral bodo torej nekatere (cenovne) prilagoditve slej kot prej nujne,« ne dvomi Gašparac.

Škoda po nepotrebnem

Pojasnil je tudi, da je bilo po zaradi nekajdnevne prepovedi uporabe vode za pitje in kuhanje,v začetku tudi za osebno higieno, v Poljanski dolini povzročena škoda za okoli 150.000 evrov. Kot je že znano je NIJZ po eksploziji v tovarni Melamin maja odsvetoval uporabo vod za 1.370 odjemalcev na tem območju, v tem času pa so jih z vodo oskrbovali gasilci s cisternami in plastenkami. »Preprosto smo morali izpolniti nalogo »višjega«, čeprav smo ves čas opozarjali, da je ukrep prekomeren. Prav tako se je izkazalo, da vpliva iz Melamina na okolje ni bilo,« je sklenil.

Zajetje v Blatah je sicer nekoliko usahnilo, a je v njem še dovolj vode

Vodarna v Globeli pri Sodražici je ena izmed treh (poleg Blati in Slovenske vasi) v sistemu Soriko. Je svojevrsten filter med izvirom in uporabnikom, ko priteče na pipe. Deluje tako, da ultrafiltracija iz vode odstrani neraztopljene snovi in vse delce, ki so večji od 0,01 mikrona. Na ta način se izločijo kalnost in organske makromolekule, odstranijo se tudi vsi mikroorganizmi, vključno z bakterijami, virusi ter vsemi vrstami cist in parazitov. V vodi ostanejo raztopljene mineralne in druge snovi ter organske mikromolekule.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki