fbpx
E-UTRIP
Izpostavljeno Aktualno

(FOTO, VIDEO): V Kočevju gostili mlado čebelarko iz Indije

Od 4. – 7. julija 2023 je v Ivančni Gorici potekalo 12. Mednarodno srečanje mladih čebelarjev – IMYB 2023. Organizatorja dogodka sta bila Čebelarska zveza Slovenije in Občina Ivančna Gorica, generalni pokrivitelj pa NLB. Po odlično izpeljanem srečanju mladih čebelarjev je apiterapevtka in čebelarka iz Kočevja Nina Ilič izpolnila dolgoletno željo ene izmed mladih tekmovalk IMYB 2023, 15-letne čebelarke Michelle Thanni iz Indije.

Michelle si je močno želela spoznati Nino že od leta 2021, ko jo je Nina strokovno vodila in pripravljala na 1. mednarodno konferenco »Apiterapija za otroke«, ki so jo organizirali Apimondija, Čebelarska zveza Slovenije, Zavod za razvoj empatije in ustvarjalnosti Eneja, Romunsko apiterapevtsko društvo in Čebelarska zveza društev Štajerske. Na omenjeni konferenci je takrat 13-letna Michelle pod vodstvom apiterapevtke Nine Ilič in ob podpori Lorette Andrade (Indija) izvedla svojo prvo uspešno prezentacijo svoje dotedanje čebelarske prakse.

Od leve proti desni: Nina Ilič, Loretta Andrade, Michelle Thanni in Eneja Ilič.

Nina in  Michelle sta od tedaj ostali v stiku, tako je bila Michelle letos pravočasno obveščena o mednarodnem srečanju mladih čebelarjev v Sloveniji. Michelle si je ob tej enkratni priložnosti želela tudi izpolniti dolgoletno željo in preživeti vsaj nekaj časa s svojo vzornico apiterapevtko Nino, ki ji je srčno željo tudi izpolnila. Mlada Michelle je s svojo spremljevalko Loretto po mednarodnem dogodku, ki se ga je udeležila, nato še 4 dni bivala v Kočevju, kjer je pod strokovnim vodstvom apiterapevtke in čebelarke Nine Ilič in predsednika Čebelarskega društva Kočevje Jureta Majerleta spoznavala slovensko čebelarstvo in apiterapijo. Ker nisi zares doživel slovenskega čebelarstva, če nisi izkusil sodelovanja čebelarjev, slišal društvenih čebelarskih zgodb in se vanje aktivno vključil, so za mlado Michelle pripravili intenzivni program za strokovno, intenzivno srčno doživeto in čutno raziskovalno 4-dnevno pokušino slovenskega čebelarstva in apiterapije.

Program je vključeval čebelarjenje z Nino na Marofu in ogled učnega čebelnjaka, točenje medu z Juretom, strokovni obisk Regijskega čebelnjaka ČZS, predstavitev organiziranega čebelarstva v Sloveniji in lepo posebnost: sodelovanje apiterapevtk – Nine Ilič in Katje Peruzzi Bahč ter obisk Katjinega apiterapevtskega čebelnjaka na Mežici. Michelle je poleg zdravju koristne aerosolne apiterapije na Mežici, v Kočevju izkusila še Medeno masažo in medeno masažo za otroke ter z Nino sodelovala tudi na apiterapevtski delavnici, kjer se je naučila izdelati Ekrams – Ninino api mažo z mnogimi zdravju koristnimi farmakološkimi učinki, ter spoznala osnove zdravljenja s čebeljim strupom in drugimi čebeljimi pridelki. Delo z slovensko avtohtono medonosno čebelo kranjsko sivko jo je navdušilo, saj je v Kerali (država na južnem delu indije) ne poznajo oziroma naša čebela v njenem domačem tropskem podnebju, kjer sicer čebelari z Apis Cerana, ne more preživeti.

Michelle je tako skozi 4-dnevno bivanje v Kočevju poleg pristnih čebelarskih in apiterapevtskih izkušenj po njenih besedah opazila tudi življenjske modrosti, med drugimi tudi spoznanje koliko predanega dela ter ljubezni do čebel in družinskih vrednot se skriva za navidez lahkotnim uspehom, ki se ga vidi navzven.

Pred odhodom je 15-letna Michelle, ki si želi od čebelarstva živeti, v pismu med drugim zapisala:

»Najlepša hvala, ker ste nama omogočili čudovite spomine v deželi čebel. V Kočevju sem se imela res čudovito in veliko stvari sem izkusila prvič. Nina, omogočila si nam neverjetno in drugačno izkušnjo čebelarstva in ves čas zagotavljala vse, kar sva potrebovali. Ljubim vas in vaše čebele. Hvala, ker ste delili del kočevskih nebes z nama!«

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki