fbpx
E-UTRIP
Izpostavljeno Aktualno

Cene navzgor tudi pri sladoledu

Vsako tretjo nedeljo v juliju praznujemo svetovni dan sladoleda. Države članice EU so v 2022 proizvedle več kot 3,1 milijarde litrov sladoleda oz. za 4 % več kot leto prej. Največja proizvajalka je bila Nemčija. Slovenija je lani uvozila za skoraj 18 milijonov EUR sladoleda, izvozila pa ga je za skoraj petkrat toliko.

Izvoz je dosegel več kot 22.000 ton sladoleda v vrednosti več kot 87 milijonov EUR, pri čemer je največji delež izvoza odšel v Združeno kraljestvo. Med državami članicami EU je največ sladoleda izvozila Francija, kar je predstavljalo 22 % celotnega izvoza sladoleda v EU.

Glede uvoza je Slovenija v letu 2022 uvozila skoraj 6.000 ton sladoleda v vrednosti skoraj 18 milijonov EUR, pri čemer je največji delež uvoza prišel iz Nemčije.

Cene sladoleda so se v zadnjem obdobju nekoliko dvignile. V letu 2022 je bila povprečna cena za liter sladoleda 4,02 EUR. Maja letos pa je bila opazna 14-odstotna rast cen sladoleda v primerjavi z enakim obdobjem pred letom dni.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki