fbpx
E-UTRIP
Aktualno Kočevje Na današnji dan Novice Ribnica Zanimivosti & Zabava

Danes praznujemo Prešernov dan

Danes 8. februarja praznujemo slovenski kulturni praznik- Prešernov dan. Na ta dan je leta 1849 umrl pesnik France Prešeren. Leta 1991 ga je država razglasila za dela prost dan, praznik pa je leta 1945 razglasilo predsedstvo slovenskega narodnoosvobodilnega sveta.

Kdo je bil France Prešeren?

France se je rodil 3.12.1800 v Vrbi na Gorenjskem. Mati si je želela, da bi postal duhovnik. Šolati se je začel pri stricu duhovniku na Kopanju pri Grosupljem, od leta 1810 pa je obiskoval ljudsko šolo v Ribnici. Bil je odličnjak in zapisan v zlato knjigo. Šolanje je nadaljeval v Ljubljani, kjer je začel obiskovati gimnazijo. Leta 1822 se je vpisal na pravno fakulteto na Dunaju, kar družini ni bilo všeč in povzročilo je hud spor. France je vseeno študij dokončal in se zaposlil pri ljubljanskem odvetniku Leopoldu Baumgartnerju kot odvetniški pripravnik.

France je bil med otroci zelo priljubljen, posebej zaradi fig, katere jim je delil. Poimenovali so ga kar doktor Fig. Imel je neuslišano ljubezen Julijo Primc. Ta ljubezen je vplivala na njegovo ustvarjanje kot na njegovo osebno življenje. Zapletel se je z revno služkinjo Ano Jelovšek, ki mu je rodila tri otroke.

Prešerna je spremljalo nesrečno življenje – težave s službo pravnika, nesrečna zaljubljenost, smrt prijateljev (Andreja Smoleta, Čopa ). Posledično je zapadel v krizo in se vdal alkoholu. Zbolel je za cirozo jeter in 8. februarja 1849 umrl. Pokopali so ga v Kranju.

Njegovo ustvarjanje delimo na tri časovna obdobja:

-mladostno obdobje: 1824 – 1828

zrelo obdobje: 18281840

-pozno obdobje: po letu 1840

Najbolj znane njegove pesmi: Povodni mož, Lenora, Ljubezenski soneti, Zabavljivi soneti, Gazele, Sonetni venec, Turjaška Rozamunda, Slovo od mladosti, Krst pri Savici, K slovesu, Nezakonska mati, Neiztrohnjeno srce, slovenska himna Zdravljica.

Kulturne institucije iz vse Slovenje so v digitalnem okolju pripravile več kulturnih dogodkov, ki se bodo odvili 8. februarja

– Pokrajinski muzej Kočevje: Virtualni ogled razstave iztekanje časa, Boris Jesih: www.pmk-kocevje.si

K.N.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki