fbpx
E-UTRIP
Rudarski slavolok ob otvoritvi Rudarskega doma. FOTO: PM Kočevje.
Aktualno Gospodarstvo Zanimivosti & Zabava

Danes je dan rudarjev

Slovenski rudarji 3. julija v spomin na petdnevno gladovno stavko zasavskih rudarjev leta 1934 obeležujejo dan rudarjev, ki spominja na težko življenje in teptanje pravic delavskega razreda.

Praznik danes obeležujejo tudi v Kočevju, kjer bo ob 18. uri v Pokrajinskem muzeju Kočevje potekalo srečanje ob dnevu rudarjev, ki ga v muzeju organizirajo od leta 2006. V Kočevju so rudarski praznik prvič praznovali leta 1955.

Rudnik rjavega premoga Kočevje, ki je svoje rove zaprl leta 1978, je bil desetletja os, okoli katere se je v Kočevju vrtelo vsakdanje življenje. Praznovanje dneva rudarjev so v Kočevju vsakoletno pospremile številne prireditve, kot je promenadni koncert godbe pihal s sprevodom rudarjev, praznik pa je spremljala tudi slavnostna seja. Spomin na čase, ko je bilo Kočevje še rudarsko mesto pa želijo obuditi z današnjim dogodkom, so v sporočilu za javnost zapisali v pokrajinskem muzeju.

SORODNI ČLANKI:

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki