fbpx
E-UTRIP
Izpostavljeno Zanimivosti & Zabava

Peter je držal obljubo

Zbirateljstvo je dejavnost, ki vzbuja različne občutke in interese. Lahko bi celo dejali, da se pogosto znajde na meji med hobijem in poslom. Vsi vemo, da zbirateljstvo zahteva precej prostega časa, vloženega truda pri raziskovanju, zbiranju, ohranjanju zbirke, in zlasti tudi kar nekaj vloženih denarnih sredstev. Zbirateljstvo je plemenita strast, je želja po pridobivanju, posedovanju, razvrščanju, zbiranju, proučevanju, študiju in estetskem uživanju. Vseh teh načel se že dolgo drži tudi Peter Lesar iz Kota pri Ribnici, ki je že vrsto let znan kot kronist že pozabljenih in malo znanih osebnosti, običajev in dogodkov v Ribniški dolini in širše.

Začel je z zbiranjem starih razglednic iz lokalnega okolja. Vmes je na police v svoji hiši zlagal knjige. Teh je trenutno nekaj deset tisoč. Prva knjižnica, ki jo Peter še vedno dopolnjuje, je bogata z znanjem in zgodovino. A zbiranje in ohranjanje predmetov ter spominov se ne ustavi. Do konca meseca je v prostorih ribniškega gradu na ogled razstava Keramika, porcelan in steklo naših mam. “Držal sem obljubo ob prejemu letošnjega občinskega priznanja, da bom del zbirateljske ponudbe, ki ji rečem tretja veja, javno predstavil. Porcelan, keramiko in steklo zbiram malo več kot pet let. Razstava sodi v adventno praznični čas, ki je čas navdiha in pričakovanj,” je ob odprtju razstave povedal Peter.

Pravi, da je hiša skoraj že polna teh umetnin. Generalov servis, kot del njegove zbirke, vsebuje predmete iz porcelana in keramike, predvsem češkega in nemškega izvora, nekaj malega pa tudi japonskega. Kompleti imajo vrednost nad 300 evri, in težko jih je dobiti cele. Nekatere servise, zelo lepe in unikatne, povezujejo z zgodovinskimi osebami ter časom, skrivajo pa posebne zgodbe, zaradi česar imajo višjo ceno in na splošno večjo vrednost. “General letalstva Pirc iz Žimaric je svojemu bratu enega izmed teh kupil za poročno darilo leta 1938. Veliko zbranih predmetov je iz tujine, še posebej iz Italije, ki je vedno slovela kot država visoke mode, sodobnega dizajna in na sploh prestiža,” je Peter ponosno kazal na dela razstavljenih stvaritev, večino pa jih zaradi prostora ni mogel pokazati.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki