fbpx
E-UTRIP
Izpostavljeno Aktualno Ribnica Zanimivosti & Zabava

Blaž Benčina – Rikros: »To ni glasba, ki jo zgolj slišiš, ampak jo tudi čutiš«

26-letni Ribničan Blaž Benčina se že več kot pet let ukvarja z elektronsko glasbo in ustvarja pod imenom Rikros. Čeprav je tovrstna glasba trenutno v senci drugih glasbenih žanrov, to mladega umetnika ne ustavi. Ukvarja se s tem, kar ima rad, in to mu predstavlja največji uspeh. Kako postati dober DJ in zakaj je pomembno, da ostaneš zvest sebi, smo povprašali mladega in perspektivnega ustvarjalca, o katerem bomo še slišali. 

Če se spomniva vaših glasbenih začetkov, kakšna pot je za vami? Kdaj vas je začela navduševati elektronska glasba?

Že od malih nog me je navduševala skupina Scooter, doma sem imel njihov CD, katerega se nisem nikakor naveličal. To je bil moj začetek z elektronsko glasbo. V poznejših najstniških letih sem začel obiskovati rejve in se v njih popolnoma zaljubil. Všeč mi je bila energija, sproščenost, odprtost in skupnost ljudi, ki so poslušali techno glasbo in prav tako obiskovali rejve. Po dveh letih sem se odločil poskusiti DJ-anje, v tem sem se “našel” in še bolj vzljubil techno glasbo. Zaradi velike želje po uspehu sem leto kasneje začel tudi z glasbeno produkcijo.

Elektronska glasba je specifična, kako dobro je sprejeta v naši okolici? Kakšen odnos opažate med starejšimi?

Elektronska glasba v naši okolici v bistvu “ne obstaja”. Moje mnenje je, da imamo še vedno prevelik vpliv Jugoslavije in s tem prevlado južnjaške glasbe, na Dolenjskem pa skoraj ne slišiš druge glasbe kot narodno zabavne.

Težava v Ribnici in Sloveniji je ta, da smo premajhni in se s tem organizatorjem ne obrestuje narediti dogodkov s tako specifičnimi žanri.

Starejši enostavno ne sprejemajo take glasbe in med njimi ni priljubljena in zaželena. Moram reči, da jih popolnoma razumem, tudi sam nisem imel rad techno glasbe, dokler nisem šel v klub in jo začutil. To ni glasba, ki jo zgolj slišiš, ampak jo tudi čutiš.

Na sceni ste že nekaj let, kljub mladosti. Kaj bi izpostavil kot največji uspeh?

Lahko bi rekel, da je moj največji uspeh ta, da sem dobil priložnost vrteti v Zagrebu, tam je bila energija na plesišču neverjetna! Nikoli ne bom pozabil občutka in bom ta dogodek vedno pomnil kot enega izmed vrhuncev v mojem življenju. Drugače pa kot svoj največji uspeh smatram to, da se ukvarjam s tem, kar si najbolj želim, kljub temu, da je v Sloveniji s tem, kar počnem, zelo težko uspeti. Ponosen sem na to, da se lahko poimenujem umetnik in izražam svojo vizijo skozi svoje DJ mixe in glasbo, ki sem jo sam ustvaril.

Kdaj najraje ustvarjate?

Sem nočna ptica in posledično je moj najljubši čas za ustvarjanje ponoči. Všeč mi je občutek, kot da sem samo jaz buden in ustvarjam svoje delo.

Delo DJ-ja se sliši kot zelo zabavno in privlačno, še posebej za mlade. Kaj bi svetovali nekomu, ki bi želel postati DJ? Kaj potrebuje?

Za začetek ne potrebuje veliko, potrebuje osnovni DJ kontroler, slušalke in zvočnike. Najprej mora poskusiti in ugotoviti, ali je to nekaj, kar res želi početi. Potrebuje čas, vztrajnost, voljo in željo po uspehu. Če bi moral svetovati nekomu, ki si želi začeti oz. je komaj začel, bi mu rekel, naj čim več spremlja druge DJ-e, njihovo tehniko, potek miksa in se iz tega uči oz. poskusi vključiti določene stvari v svoj repertoar. Zelo pomembno se mi zdi, da je potek miksa smiseln glede na energijo komadov in da so prehodi komadov tekoči. Če DJ osvoji občutek za to, je že na zelo dobri poti. Začetki so res težki, vendar je potrebno vedeti, da smo vsi začeli iz nič.

Kakšni so vaši načrti, v kaj trenutno vlagate energijo in znanje?

Moji načrti so že od začetka isti: uspeti in delati to, kar si najbolj želim. Iz imena “Rikros” si želim ustvariti znamko in sinonim za techno glasbo. Želim si lastne založbe in imeti organizacijo dogodkov. Rad bi se povezal s čim več drugimi DJ-i, producenti in organizatorji. Ves čas si prizadevam za svoj razvoj in rast v še bolj uspešnega umetnika. Zelo pomembno mi je, da ne sledim trendom, ampak ostajam pristen umetnik, ki sledi svoji viziji. Želim si nastopov po celem svetu, v največjih klubih in na festivalih. Kljub temu pa bi še vedno rad vrtel na majhnih dogodkih, saj so ti zelo osebni.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki