fbpx
E-UTRIP
Izpostavljeno Aktualno

Lučke prižgane, otroci obdarjeni

Sinoči je praznično osvetlitev dočakalo tudi Kočevje. Na prireditvenem prostoru v Gaju je Zavod Kočevsko s posebno prireditvijo obeležil prižig letošnjih novoletnih lučk. Dogodek je popestril prihod prvega od treh decembrskih dobrih mož, Svetega Miklavža. Prireditev je vodil znani kočevski kantavtor Roman Zupančič, glasbeno pa jo je obogatil Pihalni orkester Kočevje. Na njej so bili prisotni tudi gostje iz pobratene avstrijske občine Špital ob Dravi, ki so se predstavili z nekaj glasbenimi točkami. Za konec čarobnega večera pa so s svojim nastopom vzdušje povzdignili še člani rokovske zasedbe iz Pivke Ana Pupedan.

Dogodek je bil sprva sicer načrtovan za torek, 5. decembra, vendar je bil zaradi slabe vremenske napovedi naposled prestavljen za dva dni. »Vreme nam letos res ni naklonjeno. Ko smo videli slabo napoved za torek, smo iskali primeren dan, da združimo prižig lučk, Miklavževanje in koncert. Veseli smo, da nam je uspelo, saj je prišlo veliko otrok, staršev in ostalih občanov. Odziv ljudi je na prižigu lučk vsako leto izjemen, gre za tradicijo, ki jo resnično velja ohranjati. Seveda bi si želeli, da bi lahko ta dogodek vsako leto izpeljali na Miklavževo, a ker ga izvajamo na prostem, moramo biti prilagodljivi. Upamo, da bo takšen obisk tudi na ostalih dogodkih, ki jih še načrtujemo v prazničnem decembru,« pravi vodja sektorja za kulturo pri Zavodu Kočevsko Nika Stefanišin.

»Sem skromen mož, zato vsako leto prinesem podobna darila, recimo piškote in bombone, druga dobra moža za mano pa poskrbita za večja darila. Otroci si vsako leto zaslužijo darila, saj nam iz dneva v dan kažejo, da lahko vsak med nami najde otroka v sebi. Ta otrok v nas pride še posebej do izraza v prazničnem času. December je najlepši del leta in vsakič komaj čakam, da grem med otroke in se družim z njimi. Božično-novoletni čas je tudi čas, ko se moramo spomniti na sočloveka, na prijatelje in družino. Potruditi pa se moramo, da takšen duh ohranimo skozi celotno leto,« pa pojasnjuje Sveti Miklavž, ki je kočevske otroke tudi tokrat razveselil s sladkimi darili in toplimi besedami.

Za kulinarično ponudbo, ki je zaokrožila pestro dogajanje na zelenici pri Srednji šoli Kočevje, so na stojnicah skrbeli domači ponudniki gostinskih storitev, ki so se jim pridružili tudi lokalni rokodelci. Obiskovalci vseh generacij so tako lahko našli nekaj zase, nekaj kar jih je pritegnilo ali vsaj pogrelo v tem hladnem, a vendar zelo prijetnem četrtkovem večeru.

Izidor Volf

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki