fbpx
E-UTRIP
(Foto: Blaz Samec/DELO)
Aktualno Dobro je vedeti Narava Narava & zdravje Zanimivosti & Zabava Zdravje

Kaj je dobro za naša pljuča?

Pljuča so naš zelo pomemben organ in prav sedaj, ko je čas korone in grip, jih moramo še posebej negovati.

Od smrada še nihče ni umrl, od prehlada pa jih je kar nekaj

Že naši predniki so to vedeli in zato je pri vsaki kmečki hiši rasel slez oz. ajbiš. Pa še nekaj so počeli. Jedli so veliko surove čebule, ki je za pljuča pravi balzam. Vas, kjer je čebula dobro uspevala, je bila daleč poznana in so jo poimenovali kar čebulova vas, Skoraj vsaka država jo je imela! Pri nas je bila že pred drugo svetovno vojno zelo znana Raka na Dolenjskem, ki so jo poznali pod imenom čebulova vas. Sedaj so začeli na Raki zopet vzgajati čebulo, ki jo sedaj zelo cenijo in domačini pravijo, da je ni težko prodati.

Jaz uživanje surove čebule zelo priporočam. Vsak naj je poje, kolikor more, samo toliko, kot je še lahko prenese. Pa naj ga vonj ne odvrne, saj je znano, da od smrada še nihče ni umrl, od prehlada pa jih je že veliko.

Žepni robec naj zamenja papirnati

Dobro je, da se zavedamo, da moramo ta naš organ, ki skrbi, da se kisik iz pljuč transportira s krvjo v naše celice, paziti že v mladosti. Kdor ima ta transport slab, mu zdravniki predpišejo eritropoinetin, ki pa je v športu znan kot EPO in je hud doping.

Spominjam se, da so starejši ljudje imeli pri sebi žepni robec, v katerega so se »usekovali«. Takšen robec je bil poln bakterij in sedaj to že redko vidimo. Prišli so novi časi in sedaj imamo papirnate robčke, ki jih po uporabi odvržemo. Paziti se moramo mokrih oblačil, da nas ne prepiha. Zato nosijo planinci s seboj spodnjo majico, ki si jo ob prihodu na cilj preoblečejo. Ja, to je potrebno, če želimo ostati zdravi.

Šport, ne pa cigaret!

V javnosti že dalj časa traja kampanja proti kajenju. Tudi v rani mladosti otroci posegajo po cigaretih, da bodo videti bolj odrasli. Pa saj se mladi danes lahko dokažejo tudi drugače, kot s cigareto v ustih! Raje naj se vključijo v šport. Osebno sem se že mlad ukvarjal s športom in moram reči, da mi ni bilo nikoli do kajenja. Videl sem mnogo ljudi, ki so kadili in umirali za rakom pljuč in rakom grla, ki ga je povzročilo kajenje.

S trobenticami in vijolicami proti sluzi in nespečnosti

Če pa že staknemo bolezen pljuč in kašljamo, so na voljo preizkušena tradicionalna naravna zdravila.

Že dolgo je znano, da sluzi topijo sluzi. Če staknemo zasluzenost pljuč pijmo čaje in kapljice za lažje izkašljevanje. V rastlinah so namreč topila (saponini), ki sluzi raztopijo. Žal še ne cveti pomladni jeglič, katerega cvetovi in korenine močno topijo sluzi.

Je pa okrog nas mnogo trobentic in vijolic. Ene topijo sluzi, druge pa odpravljajo nespečnost. Obe rastlini namočene pustimo čet noč, precedimo in malo pogrejemo. Takšen čaj pijemo čez dan, pa se bomo lažje izkašljali in bolje spali. Že dolgo je znan tudi sirup iz korenin pomladnega jegliča in vrtnega timijana. Tak sirup topi sluzi, izboljšuje izkašljevanje in uničuje patogene bakterije. V naši lekarni imamo kar nekaj čajnih mešanic za pljučna in prehladna obolenja, pa proti gripi, angini in cmoku v grlu. Obstaja tudi čajna mešanica za odvajanje vode iz pljuč, kjer imata glavno besedo brezovo listje, korenina koprive in njivska preslica.

Jože Majes – kmetija Plavica

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki