fbpx
E-UTRIP
Izpostavljeno Aktualno Narava & zdravje

Lastniki psov, pozor!

Klopi predstavljajo resno grožnjo za zdravje psov, saj prenašajo številne bolezni, ki lahko povzročijo resne zdravstvene težave. Pomembno je, da lastniki psov razumejo nevarnosti, ki jih klopi prinašajo, in sprejmejo ustrezne ukrepe za zaščito svojih ljubljenčkov.

Nevarnosti klopov za pse

Borelioza (Lymska borelioza): Ta bolezen lahko pri psih povzroči vročino, letargijo, bolečine v sklepih, izgubo apetita in otekle bezgavke. Če se ne zdravi, lahko pride do kroničnih težav z mišično-skeletnim sistemom in ledvicami.

Anaplazmoza: Simptomi vključujejo vročino, izgubo apetita, letargijo, bolečine v sklepih in mišicah ter težave z dihanjem. Bolezen je ozdravljiva, vendar lahko brez zdravljenja povzroči resne težave.

Babezioza: To je parazitska okužba, ki napada rdeče krvničke psa, kar lahko povzroči anemijo, visoko vročino, temen urin, letargijo in izgubo teže. Brez ustreznega zdravljenja je lahko bolezen smrtna.

Erlihioza: Povzroča različne simptome, kot so visoka vročina, depresija, izguba teže, krvavitve, otekanje okončin in bolečine v sklepih. Kronična oblika bolezni lahko privede do resnih zdravstvenih težav.

Kako se izogniti klopom?

Preventiva je ključna za zaščito vašega psa pred klopi. Tukaj je nekaj korakov, ki jih lahko sprejmete:

Redno pregledujte psa: Po vsakem sprehodu, zlasti v gozdnatih ali travnatih območjih, natančno preglejte psa. Posebno pozornost namenite predelom okoli ušes, vratu, pazduh, dimelj in med prsti.

Uporabljajte sredstva za zaščito pred klopi: Na voljo so številna sredstva, kot so ovratnice, kapljice (spot-on), spreji in tablete, ki so namenjena odvračanju ali uničevanju klopov. Posvetujte se z veterinarjem, katero sredstvo je najprimernejše za vašega psa.

Vzdržujte okolico: Redno košenje trave in odstranjevanje listja in drugega rastlinskega materiala iz okolice vašega doma lahko zmanjšata število klopov.

Naravne metode zaščite

Čeprav so kemična sredstva zelo učinkovita, se mnogi lastniki psov odločajo za naravne metode za zaščito pred klopi. Nekatere naravne metode vključujejo:

Eterična olja: Olja, kot so sivkino, limonino, evkaliptusovo in rožmarinovo, lahko pomagajo odganjati klope. Mešanico olja in vode lahko uporabite kot sprej za psa, vendar bodite previdni, saj nekatera olja niso varna za vse pse. Posvetujte se z veterinarjem pred uporabo.

Jabolčni kis: Redčenje jabolčnega kisa z vodo (v razmerju 1:1) in uporaba kot sprej lahko pomaga pri odvračanju klopov.

Kokosovo olje: Nekateri lastniki psov uporabljajo kokosovo olje kot naravno sredstvo proti klopom. Olje nanesite na kožuh psa, kar lahko pomaga pri odganjanju klopov.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki