fbpx
E-UTRIP
Izpostavljeno Narava & zdravje Zanimivosti & Zabava

Aspartam: Rakotvorna snov v naši vsakdanji prehrani

Aspartam, ki velja kot morebiti rakotvorno snov, še vedno ostaja v priporočeni količini 40 mg na dan varen za uživanje.

Agencija IARC upa, da bo oznaka “morda rakotvorno” na hrani in pijači spodbudila znanstvenike k večjim raziskavam aspartama.

Vodja WHO-ja za prehrano Francesco Branca je na novinarski konferenci povedal, naj se potrošniki izogibajo tako sladkorju kot sladilom. “Če se potrošnik odloča med tem, ali naj vzame kokakolo s sladilom ali sladkorjem, mislim, da bi moral razmisliti še o tretji možnosti: da bo spil raje vodo.”

“Če smo leta 2019 opažali bistvene spremembe v sestavi energijskih pijač, so se leta 2020 zgodili tudi bistveni premiki v sestavi osvežilnih brezalkoholnih pijač. Delež izdelkov s sladili se je v tej podskupini opazno povečal na 27 odstotkov. Najpogosteje uporabljena intenzivna sladila v pijačah v Sloveniji so bila so acesulfam K, sukraloza in aspartam,” je povedal Edvine Hafner z Inštituta za nutricionistiko.

Skupni odbor Svetovne zdravstvene organizacije in Organizacije za prehrano in kmetijstvo (JECFA) je sporočil, da nima prepričljivih dokazov o tem, kakšno škodo povzroča aspartam, in da še naprej priporoča dnevno količino pod 40 mg na kilogram telesne teže. To številko je JECFA sicer določil že leta 1981.

DB.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki