fbpx
E-UTRIP
Aktualno Kočevje Kultura Moda Umetnost Zanimivosti & Zabava

Teden tattoojev: Tattooji nekoč in danes

Kako boš pa službo dobil? Kaj pa, ko boš star? Kaj pa, če se zrediš/shujšaš? Kaj pa, če se ga naveličaš? Vse to so vprašanja (in nedvomno bi se našlo še kakšno) , ki jih ljudje s tattooji dobivajo (od – roko na srce – starejše populacije) ob vsakem pogledu na njihovo telesno umetnino. Seveda, tako kot za vsako stvar, tudi za tattooje velja enako. Nekaterim so noro všeč in jim takšno »krašenje« telesa in duše pomeni več kot katerikoli nakit, spet drugim nori, grozni, neokusni in nepotrebni.

Tetoviranje je trajna (no, danes sicer ne več nujno, pa vendar) poslikava telesa, njen rezultat pa se imenuje tattoo. Sodobni tatu je tako okrasitev kože na način, s katerim se z iglo pod kožo vnese črnilo.

Izraz tetoviranje izhaja iz samoanščine in pomeni risati oziroma označiti.

Že 5.000 let nazaj

Po pričanjih antropologov naj bi neke vrste tetovaž našli že na mumificiranem truplu, starem okoli 5.000 let, pa tudi na egipčanskih in drugih mumijah. Glede na število nadb tetoviranih mumij je bilo tetoviranje v praksi že v antiki oziroma še prej. Kasneje, z razširitvijo rimskokatoliške cerkve, je bilo tetoviranje v Evropi in tudi na Slovenskem od leta 787 prepovedano, zato se je ta vrsta umetnosti krašenja telesa razvijala predvsem na Srednjem vzhodu in v Aziji.

Od kataloga do unikatov ali od nezahtevnih do nemogočih tattoojev

»Tako, kot je eno sezono popularna recimo Adidas trenirka, sedaj pa večina mladih nosi trenirke HH – Helly Hanson (smeh). Tako je tudi v tetoverskem poslu. Eno sezono so popularni napisi, eno sezono vrtnice, včasih so bili popularni tribal tattooji, sedaj so pa že nekaj sezon popularni motivi, ki v eni sliki zajemajo cvet vrtnice, starodobno žepno uro in golobico. Moram reči, da je to že res ”znucan” motiv, ki je neverjetno popularen. Drugače pa prevladujejo tudi razno razni napisi, motivi mandal, vrtnic, metuljčkov, in portretov živali, ki jih res rad delam. V začetku moje kariere pa so bili popularni tribal tattooji na ramah, nogah, hrbtih in najbolj ”znucan” motiv pred 20-imi leti je bil tako imenovan tramp stamp tattoo (tribal simetričen tattoo) na ledvenem delu hrbta,« svojo »zgodovino« tetoverskih motivov opiše Jure Hočevar, tetover iz Kočevja, ki že dobrih 12 let ustvarja v svojem tattoo studiu z imenom Tattoo pigment Kočevje.

Jure Hočevar, lastnik studia Tattoo pigment Kočevje je po izobrazbi diplomiran komercialist, ki pa nikoli ni delal v komerciali kje drugje, kot »pri sebi v svojem tattoo studiu, kjer se dnevno srečujem s komercialo – poslovno in trendovsko (smeh)«.

Je pa trg vedno bolj zahteven in ljudje imajo vedno bolj zahtevne želje, ko je treba sestaviti dizajn. »Nekateri dizajni mi vzamejo 5 minut za sestavo, nekateri 5 dni, nekaterih pa preprosto niti ni mogoče sestaviti po željah stranke,« pove Jure in se spominja časov izpred več kot 20 let, ko je pričel s tetoviranjem. »Takrat so bili na razpolago katalogi, v katerih so bili razni motivi… in to, kar je bilo v katalogu, to si dobil. Brez prilagajanja velikosti, proporcij, simetričnosti … dobesedno kar je bilo v katalogu natisnjeno, to si dobil. Pa so bili vsi zadovoljni,« spremembe oriše Jure.

»Z leti pa je trg postajal vse bolj zahteven in tako je tudi prav, saj tako, kot napreduje tehnologija, napreduje tudi industrija tetoviranja. Res pa je vedno težje delo z ljudmi, ker imajo vedno bolj zahtevne želje. Tako kot sem prej omenil, si dobil to, kar je bilo na razpolago v tattoo katalogu, sedaj pa motive sestavljamo v photo shopih, internet je poln določenih dizajnov, spletna stran Pinterest je prava zakladnica raznoraznih motivov, vendar kljub temu je sestavljanja vedno več. Priznam pa, da mi je zadnje čase ”muka” razno sestavljanje motivov, ker so ljudje vedno bolj neučakani in vse želijo takoj,« na splošno vse bolj zahtevne potrošnike opiše Hočevar.

Do profesionalne opreme danes s tremi kliki

»Industrija tetoviranja se je v mojih 21-ih letih definitivno spremenila. Prej je bilo vse bolj na lahko, sproščeno. Čeprav je bilo pravo profesionalno opremo takrat zelo težko dobiti oziroma kupiti, ne tako kot sedaj, ko s tremi kliki opraviš nakup in plačilo. Pred 21-imi leti je bil to cel postopek. Jaz osebno sem prvo profesionalno opremo nabavil v Angliji. Da sem imel dovolj financ, sem prodal svoj skuter, vložil vso svojo privarčevano žepnino, prijatelj mi je posodil denar in moj zlati stari oče mi je z veseljem primaknil ostalo razliko denarja, ki sem ga potreboval za nakup opreme,« začetke svoje sanjske službe opiše Jure. In ja, to je dejansko šele začetek, namreč … »potem je sledila še cela procedura, kako sedaj kupljeno opremo spraviti skozi carino v Slovenijo, saj oprema za tetoviranje pri nas ni imela posebnega statusa. Ni bilo določeno, ali oprema spada pod grafični pripomoček ali pod medicinski pripomoček. Po pravici povedano se niti ne spomnim kako se je potem vse skupaj rešilo, vem samo, da sem približno 6 mesecev po nakupu končno prejel svojo prvo pravo profesionalno opremo… Uf, kako sem bil happy tistega dne (smeh),« z iskrami v očeh približno 12.000 tattoojev kasneje pripoveduje Jure.

Ja, časi se spreminjajo, kar je videti tudi v tattoo industriji. Od nezahtevne stranke z željo po enostavnem črnem tattooju do strank s skoraj nemogočimi željami v nekaj več kot 20 letih. Pa ne le pri tattoojih, vse višje zahteve, želje in pričakovanja imamo na vseh področjih.

N.Š.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki