fbpx
E-UTRIP
Aktualno Glasba Kultura Novice Zanimivosti & Zabava

Ko tenor prepeva slovenske ljudske uspešnice  

Če je nekdo rojen talent in povrh izjemno preprost ter dovzeten za ljudi, mu je zagotovo trasirana pot do uspeha. In tudi do rasti. Ne le, da je, kot se temu reče, rojen pod srečno zvezdo, Sodražan Aljaž Vesel pod njo tudi žari. V soju žarometov 34-letnik blesti na opernih odrih prestižnih evropskih mest ali v domačem kraju, kamor zavije večkrat na leto. Od leta 2010, po opravljenem študiju na konservatoriju za klasično glasbo in džez v Zürichu in končanem štiriletnem študiju opernega petja(tenor), je živel in ustvarjal v Švici. Po lanski poroki s sopranistko Gabriello Colluto pa v Nemčiji.  

 »Tujina te postavi na realna tla, saj preprosto drugače ne gre, predvsem ti da vedeti, da si zamenljiv v vsakem trenutku. Šteje zgolj kakovost v vseh ozirih,« je dejal zgovorni Sodražan in pritrdil, da se je treba ravno zaradi tega, ne le v Švici in zdaj v Nemčiji, ampak nasploh v tujini, nenehno dokazovati.

Na presenečenje v roke prejel harmoniko

Nazadnje je Slovenijo predstavljal na internacionalnem festivalu “Dein Lied” v Bad Windsheim-u v bližini Nürenberga v Nemčiji. Namen tega festival je, da vsako leto predstavi dve državi skozi umetno in ljudsko pesem. Letos je bila na vrsti Slovenija, poleg Litve in Nemčije. “Z veseljem sem se odzval povabilu direktorja Festivala Christopha von Weitzel. Poklicali so me in vprašali, če bi želel. Seveda, sem pritrdil. In za nastop priredil 25 slovenskih ljudskih uspešnic. Občinstvo je z navdušenjem ploskalo. Res prijeten občutek, ki bo ostal v spominu,” je poln vtisov povedal Aljaž.   

In na presenečenje vseh prisotnih je v roke vzel še klavirsko harmoniko in tako spomnil na čase, ko je na začetku glasbene poti v domačemu kraju igral na diatonično harmoniko z očetom Daretom in prijatelji. “Ja, to je bilo res veliko presenečenje. Zvoki harmonike, ki je glas slovenskega naroda, so milozvočno odmevali na odru. Še bolj pa v dvorani. Še en dodatek nepozabnemu dogodku,” je dejal Aljaž, ki je mimogrede dodal, da se bo te dni odpočil nekje na Jadranu. Nekaj dni bo preživel tudi z domačimi in prijatelji v Sodražici, od koder se -kot prerojen- vrne k poklicu, ki ga ima najraje. Jesen in zima bosta pevsko zelo dolga, tega je Aljaž sicer že navajen.          

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki