fbpx
E-UTRIP
Izpostavljeno Aktualno

Plantellini vrtnarski nasveti: Imajo vaše lepotice škodljivce?

Škodljivce prepoznamo po ugrizninah, luknjah ali razbarvanju listov, povešenih vrhovih ali cvetovih ipd. Zaradi napada je fotosinteza oslabljena, rastline hirajo. Protigrizočim in sesajočim škodljivcem učinkovito deluje insekticid Bio Plantella Kenyatox z naravnim piretrinom iz rastline dalmatinski bolhač. Uporaba je 100 % zanesljiva zjutraj ali zvečer ob vsaj eni ponovitvi čez 3 dni.

Gosenice so ličinke metuljev, ki neenakomerno delajo luknjice na listih. Zadržujejo se predvsem v zalistjih in na stebelnih vršičkih, popkih in listnih pecljih. 

Listne uši se kažejo kot drobne žuželke na listnih vršičkih. Največkrat so v večjih skupinah, in sicer zelene ali svetlo rumene. Uši zavirajo rast ter uničujejo liste.

Minerji se hranijo v notranjosti lista in za sabo puščajo rovom podobne sledi. Pogosti so na krizantemah, cinerarijah in majaronu. Le izjemoma povzročajo veliko škodo. Napadene liste trgamo in uničimo.

Ščitkarji so bele, moljem podobne mušice, ki se zadržujejo na spodnjih listnih ploskvah. Sesajo sokove in celo povzročijo pojav sajavosti.

Volnati kaparji so podobni majhnim belim kepicam. Najraje se zadržujejo v zalistjih in na spodnji strani listne ploskve. S sesanjem sokov slabijo rastline.

Kaparji so vidni kot rjave ploščice ob žilah na rastlinah s trdimi listi. Zaradi njih se lahko naselijo tudi glivice sajavosti.

Pršice sesajo rastlinski sok ter prepredajo spodnje dele listov s pajčevino. Zaradi tega listi postajajo svetlejši, fotosinteza slabša. Razvijejo se v suhih in vročih razmerah. Ob močnem napadu lahko odpadejo vsi listi.

Kako prepoznamo fiziološke težave?

Posledice neustreznih rastnih razmer prepoznamo po razbarvanju, rumenenju, venenju in odpadanju listov, slabi rasti, iztegnjenih poganjkih. Razbarvanja na listih kažejo na pomanjkanje hranil, rumenenje spodnjih listov na preveč vode, odpadanje naključnih listov na prepih, sušenje konic listov in celih listov na suh zrak in sušo. Odpadanje popkov je lahko posledica prestavitve, spremembe okolja, preveč ali premalo vlage ali prevlažnega zraka.

Besedilo in foto: Plantellini strokovnjaki

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki