fbpx
E-UTRIP
PGD Dolga vas bo gasilski dom popolnoma rekonstruiralo.
Featured Dom Društva Kočevje Novice

Gasilski dom Dolga vas: lep, a neuporaben

Ne sam več kot sto aktivnih članov in članic, celotna Dolga vas se veseli očitnega začetka novega poglavja tamkajšnjega gasilskega doma, ki je bil na videz sicer ličen in urejen, a hkrati zelo nefunkcionalen in dotrajan. Po posvetu s strokovnjaki je – glede na obseg potrebnih del – dom potreben popolne rekonstrukcije. Tako bomo (predvidoma) leta 2023 na istem mestu lahko občudovali nov, tokrat lep IN uporaben dolgovaški gasilski dom, z dvema garažama, velikim prostorom za vaje in prostorom za (vaško) druženje.

Največji problem je funkcionalnost

Kot je povedala ga. Romana Marinč, predsednica PGD Dolga vas, je dom  “navzven resda zgledal lepo, a kaj, ko notranjost ni bila uporabna, bila je dotrajana. Odločili smo se za rekonstrukcijo doma, ravno nam je uspelo pridobiti gradbeno dovoljenje.”
Problem je torej “notranji” – v samem prostoru in razporeditvi, obnoviti pa bi bilo treba tudi streho, ki potrebuje novo kritino, posodobiti kurjavo, zamenjati okna, predvsem v zimskih mesecih jim je probleme povzročala tudi vlaga.

Ker se je velik del dejavnosti za mladino (tekmovanja, gasilski kviz, orientacije…) prenesel na zimske mesece in torej v notranjost, je za primerno izvajanje vaj in nalog večji oziroma bolje organiziran prostor nujno potreben. “In tega letos žal nismo imeli,” pravijo. Primeren prostor za vaje, usposabljanje, operative in tekmovanja je tako končno na vidiku.

Dom se bo dejansko podrl, bo pa na novo zgrajen v isti kvadraturi kot sedaj, le razpored bo bistveno boljši.

Novo gasilsko vozilo “brez strehe nad glavo”

Nedolgo tega je Gasilska zveza Kočevje njihov trud in močno zavzetost nagradila z dodatnim gasilskim vozilom za prevoz moštva, ki pa v trenutnih prostorih gasilskega doma nima mesta. “Želeli smo dograditi ali preurediti obstoječe prostore v dodatno garažo, kar se je zaradi preobsežnosti in dolgotrajnosti del izkazalo za nesmiselno. In dobili smo še dodaten razlog za popolno rekonstrukcijo objekta,” pravi predsednica PGD Dolga vas.

Zunanje aktivnosti v PGD Dolga vas niso problem, dom pa je s svojo nerodno notranjo razporeditvijo povsem druga zgodba.
FOTO: PGD Dolga vas

Gradnja naj bi se začela 1. maja oziroma takoj, ko bodo vremenske razmere primerne.

“Veliko dela bomo opravili sami, saj nam znanja in volje ne manjka!”

Sredstva za prenovo oziroma rekonstrukcijo doma v društvu zbirajo že kar lep čas, z zbiranjem prostovoljnih prispevkov po vasi se je tako denarja nabralo ravno za drago gradbeno dovoljenje, donatorji in sponzorji pa jim bodo priskočili na pomoč v naslednjih fazah. “V veliko pomoč nam je (in nam še bo) tudi pripadnost, trdo delo in zagnanost naših članov, ki bodo, ko bodo le lahko, na pomoč priskočili tudi sami,” še pravi Marinčeva.

V letošnjem letu si želijo predvsem spraviti objekt pod streho, urediti notranjost pritličja za nemoteno zagotavljanje osnovne požarne varnosti in iz začasnega objekta vrniti operativno dejavnost nazaj v gasilski dom.

Naslednje leto bo tako na vrsti zgornja etaža doma, kjer bo svoje mesto dobil prostor za druženje gasilcev in vaščanov, kjer bodo potekale razne zabavne vaške prireditve, kot so praznovanja kulturnih dni, božičnih in novoletnih prireditev, lutkovnih predstav, potopisnih predstavitev, delavnic, rekreacije in nenazadnje tudi državnih volitev.

Drugo leto PGD Dolga vas praznuje že 110. obletnico delovanja, zato si do te velike slovesnosti želijo postoriti kar največ.

V PGD Dolga vas upajo, da bo dom v svoji popolni prenovi znova zaživel konec leta 2022.

N.Š.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki