fbpx
E-UTRIP
Izpostavljeno Zanimivosti & Zabava

Julijana Zakrajšek slavi 111 let življenja

Slaba dva kilometra od Rašice na terasasti planoti leži vas Oplakovo. Tam se je 28. oktobra 1912 v kmečki družini devetih otrok rodila Julijana Zakrajšek. Bila je prvorojenka med sestrami in štirimi brati. Odraščala je v kraljevini, zrelost je pustila v komunizmu (socializmu), visoko starost pa uživa v kapitalizmu. Po podatkih Wikipedie je s 111 leti najstarejša živeča v Sloveniji.

Za svoja leta je čila, zgovorna, predvsem zdrava in vedno nasmejana ter seveda vselej urejena. Ima dober spomin na preteklost, zapomni si tudi dogodke iz sedanjosti. »Takšna je že skoraj odkar jo poznam. Dobrosrčna, ne goji zamere, ni zahtevna, vesela, prijazna,«  jo opiše pranečak Toni Vintar. Julijana je sestra njegove pokojne babice Ane.

Toni, skupaj z bratom Mirom ter sestrama Andrejo in Mileno skrbi za Uko, kot ljubkovano izgovarjajo njeno ime.

»Kako bi opisal našo sosedo? Ma, kot zapeta puška je. Nam je v ponos. Kako ne bi bila. Najstarejša v Sloveniji,« je ne more prehvaliti Franc, Robert pa pristavi, da se mu je pritožila le nad bolečino v kolenih.

Zlahka prenaša svoja leta

Zelo rada hodi, zaradi kolen s hojco. Vsak dan s terase opazuje naravo in se pogovori z mimoidočim. Veliko bere, zvečer gleda

televizijo in okoli 21. ure se odpravi spat. Dan si prilagodi sovjim željam, najraje kvačka različna oblačila za svoje domače, za katere je izjemna osebnost.

»Le spočit človek je zdrav človek,« je eden izmed njenih nasvetov, ki ga je izrekla ob lanskem rojstnem dnevu.

Zbudi se po osmi uri, se uredi in pripravi vedno isti zajtrk: belo kavo in kruh. Med tednom ji hrano vozijo iz velikolaške osnovne šole, ob vikendih zanjo skrbijo nečaki. »Teta je pred kratkim padla in se poškodovala, od takrat je eden od nečakov vedno z njo. Sicer ji bomo v najožjem družinskem krogu, ob kosilu voščili za rojstni dan,« se snidenja veseli Toni.

Nasveti za zdravje in dolgo večnost

Zdravje ji sicer dobro služi. »V zadnjem času pri pomembnih opravilih, kot sta branje in gledanje televizije, ne gre brez pripomočkov, očal in slušnega aparata,« se pošali. Krepi jo tudi dobra volja, smeh in strpnost. Prepiri so veliki zajedavci našega zdravja – zato proč s to navado, enako tudi s cigareti in alkoholom. Pri Uki so nemara nekaj prispevali še geni, saj je  tudi mama pričakala 89 let. Ni bila poročena, saj je v času njene mladosti vihrala vojna in ni bilo prave priložnosti. Vendar si tega, da si ni ustvarila družine, ni posebej gnala k srcu. Sorojenci so imeli veliko otrok s katerimi je preživela mnoge lepe trenutke. Njen sorodstveni krog, kot je dejal nečak Toni, zdaj šteje skupno 85 pra-, prapra- in praprapranečakov in nečakinj.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki