fbpx
E-UTRIP
Izpostavljeno Pravni nasvet

PRAVNI NASVET: “Med hojo me je zbil avtomobil”

V rubriki pravni nasveti na vaša vprašanja odgovarja Lana Ferhatbegović, vodja poslovne enote poraVnava Kočevje.

poraVnava d. o. o., se je v zadnjih letih izkazala in dokazala, kot resnično zanesljiva, zaupanja vredna in predvsem strokovna, vrhunska odškodninska in pravno-svetovalna družba.

PRAVNI NASVET

Pozdravljeni, pred tremi meseci me je med hojo zbil avtomobil in imel sem številne modrice in zlomljeno zapestje. Ceste nisem prečkal na prehodu za pešce in po ugotovitvah policije je bil zaključek, da sem sam odgovoren za nesrečo. Po pogovoru z znancem pa mi je ta zatrdil, da mi pripada odškodnina. Ali to drži? Kdo izplača odškodnino v tem primeru?

 Spoštovani!

Slovenski pravni red motorna vozila uvršča med nevarne stvari, kar v praksi pomeni, da je voznik vozila objektivno odškodninsko odgovoren. To pomeni, da vam odškodnina pripada, četudi voznik ni popolnoma sam povzročil nesreče. V teh primerih se odškodninski zahtevek vloži pri zavarovalnici, kjer je bilo v trenutku nesreče sklenjeno obvezno avtomobilsko zavarovanje, ta zavarovalnica pa je odgovorna tudi za izplačilo odškodnine. Pogosto se zgodi, da v primeru krivde ali delne krivde pešca za nesrečo zavarovalnice oz. sodišča pešcu pripišejo sokrivdo in pride do zmanjšanega izplačila odškodnine, v praksi se odstotek sokrivde oziroma soprispevka giblje okoli 30 %,  le v redkih primerih je ta odstotek višji.

V teh primerih je višina odškodnine odvisna od obsega škode – pripada vam odškodnina za pretrpljene bolečine, neugodnosti med zdravljenjem, strah, skaženost in zmanjšanje življenjskih funkcij v primeru, da so poškodbe na vašem telesu pustile trajne posledice.

Le v izjemnih primerih do izplačila odškodnine ne pride in sicer v primeru, da je za nastanek prometne nesreče očitno dokazano, da je pešec naklepno zakrivil nesrečo.

Gre za nekoliko kompleksnejše postopke in je potrebno natančno preučiti vso dokumentacijo, predvsem policijski zapisnik. Primeri se namreč med seboj lahko razlikujejo le v niansah in je potrebno preučiti vsako dejansko stanje posebej.

Zato vam svetujem, da se obrnete na poraVnavo d. o. o. na 080 13 14 ali me kontaktirajte na kocevje@poravnava.si, kjer se bomo lahko pogovorili o vašem primeru in vam nudili individualno svetovanje.

 

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki