fbpx
E-UTRIP
Izpostavljeno Aktualno

(VIDEO) Sprehodili smo se po naših ulicah in iskali univerzalno formulo ljubezni

Današnje valentinovo, 14. februar, bo po pustu še en dan, ki napoveduje bližajočo se pomlad. V slovenski kulturni dediščini je god sv. Valentina znan kot dan, ko se začne prebujati narava. Od tod tudi rek, da ima sv. Valentin ključe od korenin. Sicer pa je valentinovo predvsem praznik zaljubljencev. Obstaja recept za dolgo in srečno ljubezen? Sprehodili smo se po naših ulicah in iskali univerzalno formulo. Smo jo našli?

Angleški izseljenci so v 19. stoletju izročilo valentinovega prinesli v ZDA. Od tam se je kasneje v procesih globalizacije razširilo v druge dele sveta. V Sloveniji smo ga začeli prevzemati proti koncu 20. stoletja.

Uradni rimski martirologij, seznam svetnikov, 14. februarja beleži samo enega sv. Valentina, čeprav naj bi obstajali kar trije istoimenski mučenci, je Katoliška cerkev zapisala na svoji spletni strani. Prva slika sv. Valentina se je pojavila v Nürnberški kroniki, ki je izšla leta 1493. Besedilo ga opisuje kot rimskega duhovnika v 3. stoletju, ki je pretrpel mučeništvo pod cesarjem Klavdijem II., znanim pod vzdevkom Klavdij Gotski.

Rimske oblasti so ga priprle, ker je poročal krščanske pare in tudi sicer pomagal kristjanom, ki jih je cesar preganjal. Klavdiju je bil všeč, dokler ga ni skušal spreobrniti. Obsodil ga je na smrt. Pretepli so ga s koli in kamenjali, ker pa še ni umrl, so ga obglavili pri Flaminijskih vratih v Rimu.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki