fbpx
E-UTRIP
Izpostavljeno Aktualno Novice Zanimivosti & Zabava

Sara Simeunović iz Kočevja s skupino Hellcats navdušuje tako tuje kot domače poslušalce

Hellcats je prva vse-ženska metalska zasedba iz Slovenije. Skupina je bila ustanovljena leta 2003 v Ljubljani, idejni vodji sta bili sestri Saša in Sonja Zagorc, ki sta že v osnovni šoli navdušeno nastopali skupaj, vendar takrat v precej drugačnih glasbenih žanrih. Saša je igrala klasično kitaro, Sonja pa prečno flavto. Kljub temu sta ohranjali naklonjenost do rock glasbe, obiskovali koncerte in krepili svojo ljubezen do tega žanra. Flavto in kitaro sta nato zamenjali za bas in bobne, in rodile so se Hellcats. Poleg Saše in Sonje zasedbo sestavljata še Mia Marinič in Sara Simeunović iz Kočevja.

»Saša je končala glasbeno šolo za klasično kitaro in 12 let poučevala kitaro v Ljubljani, Sonja je končala glasbeno šolo za prečno flavto, Mia je obiskovala glasbeno šolo za kitaro v Gorici, Sara pa je samouk. Pravi, da poje že od kar pomni,« uvodoma pojasnijo dekleta.

Zaradi majhnosti slovenske glasbene scene ni bilo lahko najti veliko ženskih glasbenic, ki bi izvajale takšen žanr, zato so si mnogi Hellcats zapomnili po številnih odmevnih koncertih. Dvakrat so nastopile na festivalu Metal Camp, pred polno dvorano na festivalu Viva la Pola na Hrvaškem, na festivalu Metal Franconia v Dettelbachu ter skupaj s Pankrti v razprodani Areni Stožice v Ljubljani.

Leta 2012 je bil kvartet povabljen na turnejo po Rusiji. V enem tednu so odigrale serijo koncertov, vključno z največjim rock festivalom v Kalugi, imenovanim “Zheleznye devy” ali “Železna dekleta”. Poleti istega leta so bile izbrane med več kot 400 skupinami in nastopile na največjem glasbenem festivalu Jelen Demofest v Banja Luki. Na tekmovanju so dosegle 4. mesto in tako postale najboljša tuja skupina na festivalu.

Leta 2013 so izdale svoj prvenec z naslovom Divja pot. Leta 2014, na začetku svoje italijanske turneje, pa angleško verzijo z naslovom Warrior Princess. Leta 2015 so prvič odšle na nemško turnejo, nastopile na dveh festivalih (Metal Franconia & Mühlen rock festival) in v nekaj klubih. Hellcats so bile povabljene v Anglijo, kjer so odigrale nekaj koncertov, vključno s predstavami v Manchesterju, O2 Academy Islington London in Majestic theatre Darlington.

Zasedba se lahko pohvali tudi s nastopom v ikoničnem klubu The 100 Club na Oxford Street.

In prav na London jih veže poseben spomin: »V klubu smo čakale na tonsko vajo in si zaželele, da bi šle malo na zrak. Odprle smo stranska vrata kluba in spredaj so že bili oboževalci, ki so čakali na naš nastop. Ko so nas zagledali, so začeli peti del naše pesmi Hellcats »We are what we are, born of fire«. Eden izmed njih je rekel, da je čakal 10 let na naš nastop,« se rade spominjajo.

Velik krog oboževalcev imajo tudi v Sloveniji. »V Sloveniji smo dobro sprejete. Imamo veliko oboževalcev za to majhno državo, za kar smo zelo hvaležne. Seveda se to ne more primerjati s tujino, saj je tam rokersko/metalska scena neprimerno večja in z leti tudi tam postajamo vse bolj prepoznavne.«

Letos se že tretjič odpravljajo na turnejo v Veliko Britanijo, kjer bodo tokrat poleg Anglije obiskale še Škotsko in Wales. Poleti gredo na Finsko, v jeseni pa na turnejo po zahodni Evropi, v Francijo, Belgijo in Nizozemsko.

»Pred nastopom v tujini je potrebno urediti veliko stvari. Največ je dogovarjanj s promotorji, organizatorji, da nam je turneja karseda prijetna. Ponavadi potujemo z letalom, tamkajšnji organizatorji pa priskrbijo za prav vse. Od prevozov, prenočišč, inštrumentov, honorarja. Vsake turneje se veselimo. Tokrat imamo z organizacijo manj dela, ker bo za nas skrbela agencija iz Združenih držav Amerike, ki nam je omogočila že prvo turnejo po Angliji leta 2022. Dobro je, da nam s seboj ni potrebno nositi opreme, samo spakiramo kovčke in gremo,« nas dekleta popeljejo v del svojega sveta.

Želja vsake skupine je nastopiti povsod, kjer imajo bazo oboževalcev. »Ko vidimo, da poznajo našo glasbo in da se nekateri zaradi nas pripeljejo več 100 km, je neprecenljivo.«

Kako jih poslušalci cenijo, pa so občutile na enem od motozborov. »Med koncertom so nam trije motoristi prinesli rožnike s pelargonijami, ki so bili na oknih v bližini nastopa, ter jih postavili na naš oder,« se z nasmehom spominjajo peklenske mačke.

 

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki