fbpx
E-UTRIP
Aktualno

Adi Smolar v Bazi 13 združil generacije

Iz zimskega spanja se ne prebuja zgolj narava, temveč tudi družabno dogajanje. Bazo 13 je v petek, 24. marca obiskal Adi Smolar, ki ga je povabil Klub kočevskih študentov in Zavod Baza 13. Prireditveni prostor je bil poln, pomešale so se generacije in v en glas prepevale vedno aktualne uspešnice priljubljenega kantavtorja.

»Daleč je za naju pomlad, Neprilagojen, Jaz sem nor …« to je le nekaj uspešnic slovenskega glasbenika, ki je Kočevje nazadnje obiskal pred devetimi leti.

»Med potjo sem srečal medveda, ki je malo pred Kočevjem prečkal cesto. Mogočna žival,« nam je najprej povedal izredno prijazen glasbenik. Potem smo pogovor nadaljevali okoli koncerta, ki je bil tudi zanj prav poseben. 25. marca namreč praznuje rojstni dan in opolnoči so mu organizatorji koncerta na oder prinesli kos torte in ga z gesto res ganili. » Zapeli so mi vse najboljše, prav ganljivo je bilo. Jaz sem pa potem kar izdal svojo rojstnodnevno željo. In vsem zaželel, da svet prijazen bi postal. Te želje niso vezane samo na moje lastno ugodje in zadovoljstvo, moja želja je, da bi se vsi imeli lepo.«

Obiskovalci so bili nad koncertom navdušeni. Dvorana je bila prijetno polna in množica je dala občutek, da je gost res zaželen.

»Lepo mi je, ko mladi poznajo moje pesmi, da so prestali ta kriterij časa. Nekatere pesmi, ki sem jih prepeval, so bile celo starejše od njih. Stare so tudi po 40 let. Gre za vsebine, ki so splošne, v takšni meri življenjske, da lahko zadovoljijo, nasmejijo, potolažijo  vse generacije. To je en dokaz, da sem dobro delal in da me bodo preživele.«

Adi Smolar je dodal, da je bil ob pogledu na polno dvorano počaščen.

 » Vzdušje je bilo zelo dobro. Bil sem presenečen, da so do mene pristopili posamezniki. Prav izlive občudovanja sem doživel. (smeh) Povedali so mi, da je določena pesem na njih zelo vplivala, da jim je morda celo pomagala v težkih situacijah,« je bil kantavtor navdušen nad občinstvom.

»Na oder je prišel kar mimo publike, brez spremstva varnostnikov. To daje vedeti, da je res prizemljen in to se čuti na odru,« je povedala obiskovalka. Adi ja na odru stal dobri dve uri. Že pred leti, ko je v Kočevju nastopil z Mestnimi Postopači, ga je občinstvo vzelo za svojega. » Prijeten občutek je, da so me v teh letih prepoznali za enega prijaznega in preprostega človeka,« je povedal Smolar. Ali bo pesem »Bog ne daj, da bi crknu televizor« posodobil v telefon, ne razmišlja, doda v smehu. Se pa gre zamisliti, kako dobro je predvidel, v kakšnem času smo se znašli. »Pesem sem napisal leta 1995, že takrat sem prepoznal nevarnosti televizije. Namesto, da bi se kaj poboljšalo, se je samo še poslabšalo. Ko to pesem zapojem, vedno znova opozorim, da to velja tudi za računalnike in pametne telefone.« Pri vsaki stvari se je treba zamisliti: je življenje bolje živeti ali ga gledati skozi ekran, nas izzove Smolar.

In sodeč po polni dvorani, glasnemu prepevanju in telefonih v žepu in ne v zraku, gre sklepati, da so gosti koncerta to sporočilo dobro dojeli.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki