fbpx
E-UTRIP
Mladen in Franjo, 50 let po napadu medvedke.
Aktualno Narava Narava & zdravje

50 let od usodnega dne: 7-letni Mladen Klarić se je zoperstavil medvedki

50 let življenja, 50 let poroke, ljudje do teh petih desetletji gojimo nek poseben odnos. Brata Franjo in Mladen Klarić, ki sta mladost preživela na Oneku, sta pred 50. leti očitno dobila drugo priložnost za življenje. 11. avgusta, leta 1972 je brata napadla medvedka, neusmiljeno je branila svoja mladiča. Z močjo odraslega pa je mlajši brat Mladen takrat rešil svojega sorojenca. O pogumu 7-letnika so se razpisali mediji nekdanje Jugoslavije. Ob 50.letnici napada so Klarićevi organizirali srečanje v spomin na ta dogodek, ki je zaznamoval celotno družino.

Primer iz leta 1972 se bere kot napeta zgodba, ki bi se za družino Klarić iz Oneka lahko končala tragično.

Na običajen avgustovski dan sta 7-letni Mladen in 14-letni Franjo očetu na delo nesla kosilo. Tam sta se zadržala do poznega popoldneva. Nato so se odpravili domov, oče s kolesom, fanta peš. Naposled je otroka prehitel, Mladen in Franjo sta pot nadaljevala sama.

Otroka sta v daljavi zagledala žival, misleč, da sta zajca ali psa, sta pot nadaljevala. A srečanje ni bilo tako nedolžno, kot sta predvidevala. Ni šlo ne za zajca, ne za psa iz Oneka ampak za medvedja mladiča, ki ju je varovala medvedka.

Z glasnim rjovenjem je naznanila svoj napad, mlajšega Mladena je zgolj povohala in se spravila na 14-letnega Franja. Franjo je ob napadu zgubil zavest, medvedka ga je praskala z ogromnimi kremplji in ga nemilostno grizla. Marsikdo bi ob takšnem prizoru otrpnil, postal paničen. A 7-letni deček Mladen je z močjo odraslega človeka začel reševati brata. Nad medvedko se je spravil s palico, ta mu je vrnila z udarcem v nos. Po številnih zamahih sta se medvedja mladiča skupaj z mamo odmaknila v grmovje.

Nezavestnega brata je skušal premakniti na varno, na kar je medvedka zopet napadla in nato odšla v gozd.

7-letnik je svojega sorojenca z nadčloveškimi napori podpiral, da sta se premaknila nekje 200 metrov proti Oneku. V strahu pred ponovnim napadom sta se obračala, spotikala in večkrat padla. Ko sta prišla iz gozda, se je njun strah vrnil in medvedka je zopet naznanila napad. Franjo, ki je le prišel k zavesti, je odrinil svojega mlajšega brata in mu zavpil, naj beži. Nato je v medvedko vrgel posodo, ki sta jo še od očetovega kosila nosila domov.

Mladen in Franjo z mamo.

Žival ni odnehala, Franja je zopet pahnila v nezavest in ga napadala z ogromnimi šapami. Da ponovno zaščiti brata, je Mladen nadaljeval s tepežem, medvedko prijel za dlako in jo vlekel stran od nezavestnega brata. Medvedka se je vrnil v gozd, verjetno zaradi tega, ker sta se mladiča umaknila iz njenega vidnega polja.

Jokajoč otrok in onemogel Franjo v mlaki krvi

Upanje, da bo vse dobro je malemu Mladenu povrnila šele Boja Marjanovič, ki je v bližini pasla ovce. Ženska je zaslišala jokajočega otroka, vsega krvavega in Franja, ki nepremično leži v mlaki krvi. V paniki ga je začela tresti, od vsega hudega je bruhal. Onemoglega 14-letnika sta podprla in ga odpeljala proti domu.

Franja so nato odpeljali v dežurno ambulanto, dečku pa doma sprali rane. Mladen je z otroško naivnostjo v tistem kaosu mislil, da ju je napadel ogromen pes. Ko je izvedel, da je napadel zaščiteno žival – medveda, se je strah nadaljeval. Takrat se je bal še miličnikov, saj je mislil, da ga bodo zaradi tega kaznovali. Ko so potrkali na vrata 5-članske družine in povedali, da so mu zgolj želeli čestitati za junaštvo, si je deček oddahnil.

O neverjetni zgodbi so se razpisali številni takratni mediji. Mladen je celo postal nagrajenec mednarodnega natečaja »Plus ultra«, ki je nagrajeval otoke, ki so s pogumom, požrtvovalnostjo in humanostjo zaznamovali družbo. Za nagrado je prejel potovanje in si ogledal Rim, Bruselj in dele Španije. Po koncu 33-dni dolgega potovanja, se je zaradi vida, ki se mu je po soočenju z medvedko močno poslabšal, vrnil na hodnike bolnišnic. Močno ga je bolel tudi trebuh. Mladen in Franjo sta zaradi napada vse življenje čutila posledice.

Publikacija ob 50-letnici, ki jo je uredila Franjeva hči.

A čas celi rane, spomina ne. Družina se napada spominja ob vsaki misli na medveda, a letos so se odločili, da ta dogodek obeležijo na prav poseben način. S srečanjem in piknikom – tudi neprijetni dogodki so razlog, da se slavi življenje. Na srečanju, zaradi bolezni ni bilo srednjega brata Iva, tudi na tisti usodni dan, po nekem čudnem naključju, takrat ni odšel v gozd z bratoma. Franjeva hči Simona je za presenečenje ob tem posebnem jubileju sestavila prav posebno knjigo, v njej so zbrani vsi članki vezani na ta usoden dan, ki je zaznamoval brata, ki sta še danes povezana tako močno, kot na tisti avgustovski dan.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki