fbpx
E-UTRIP
Aktualno Dobro je vedeti Izlet Novice Zanimivosti & Zabava

Zelene države: Od kod se lahko vrnete brez potrdil?

Včeraj je Slovenija z zemljevida Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) z rdečega seznama končno napredovala na oranžni seznam. Ampak to še ne pomeni, da bi lahko potovali brez dodatnih dokazil o negativnem testu, prebolelosti ali cepljenosti. Vsaka država pogoje določi sama, načeloma pa velja, da mora biti država, s katere prihajate, na zelenem seznamu po prej omenjenem zemljevidu.

Slovenija države deli na rdeče in temno rdeče države, vendar pa pri vstopu v Slovenijo med njimi ni razlike. Potniki morajo pri vstopu iz rdeče regije izpolnjevati enega od spodaj napisanih potrdil o cepljenju, prebolelosti ali negativnem hitrem ali PCR testu oz. morajo biti med izjemami, da lahko vstopijo v Slovenijo brez 10 dnevne karantene.

Ob vstopu na Hrvaško morate še vedno izpolnjevati enega izmed pogojev:

  • Negativni PCR test (star največ 72 ur) ali hitri test (star največ 48 ur);
  • Potrdilo o cepljenju (dovolj je tudi samo kartonček), pri čemer lahko potujete takoj po prejetem drugem odmerku (ni več potrebno čakati 14 dni!);
  • Potrdilo o pozitivnem PCR ali hitrem testu ali zdravniško potrdilo o preboleli bolezni (ki mora biti opravljen pred največ 180 dnevi, in je starejši od 11 dni); ali zdravniško potrdilo o preboleli bolezni.
  • potrdilo o pozitivnem PCR ali hitrem testu ali zdravniško potrdilo o preboleli bolezni in potrdilo o cepljenju z vsaj enim odmerkom.

Z zelenega območja se lahko vračate brez zgoraj naštetih pogojev, morate pa dokazati, da ste v zeleni regiji pred vrnitvijo bivali vsaj 5 dni neprekinjeno. Kot dokazilo služi denimo račun iz kampa, plačilo turistične takse, plačilo trajekta, plačilo hotela…

Od ponedeljka je na našem zelenem seznamu precej novih držav in regij, npr. celotna Jadranska Hrvaška (Istra, Kvarner in Dalmacija), BiH, Črna gora, Srbija, Albanija, Kosovo, Severna Makedonija, Madžarska, večina italijanskih in avstrijskih regij, Nemčija, Češka, Slovaška, Romunija, Bolgraija, veliko regij v Grčiji, Franciji in Španiji, Portugalska.

N.Š.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki