fbpx
E-UTRIP
Aktualno Dobro je vedeti Narava & zdravje Zanimivosti & Zabava Zdravje

Barve za lase: 456 barv, 400 je zdravju nevarnih

Delovna skupina za okolje EWG ̶ Skin Deep je ocenila 456 barv za lase in ugotovila, da jih med temi kar 400 predstavlja tveganje za zdravje.

Več kot 60 % evropskih žensk in do 10 % moških si barva lase.
Povprečna starost, pri kateri si prvič pobarvamo lase s trajno barvo, je 16 let.

EU je najvarnejši trg barv za lase na svetu. Kljub temu pa proizvodi vsebujejo veliko kemikalij in lahko povzročijo alergijske reakcije in rakava obolenja. Lasišče je odlično prekrvavljeno, zato je možnost vstopa raznih kemikalij v krvni obtok še toliko večja. Vsak nanos na kožo se namreč absorbira v njeno globino. Dolgo je bilo zmotno prepričanje, da vse ostane na njeni površini. Danes seveda vemo, da temu ni tako.

So lasje zgolj frizura ali so tudi organ?

Lasje se, za razliko od dlačic, nahajajo izključno na glavi. Na dan zrastejo okoli 0,4 milimetra, medtem ko dlačice samo 0,2. Kljub vsem mogočim testom pa znanstveniki žal še niso ugotovili dejanskega pomena las. Predvidevajo, da naj bi služili kot zaščita možganov pred segrevanjem, so pa tudi odličen okras našemu obrazu in celotni podobi, če jih znamo lepo urediti.

Kako velik je vpliv barv za lase na zdravje las in telesa?

S kemijskimi procesi spremenimo fizikalne lastnosti lasnih vlaken. Učinek vsake oksidativne barve za lase vsebuje alkalno snov (običajno amonijak) in oksidant (običajno vodikov peroksid). Alkalna snov povzroči nabrekanje lasnih vlaken, da sestavine lažje prodirajo v skorjo. Oksidant pa se pred aplikacijo pomeša z barvnimi prekurzorji (majhne brezbarvne molekule) in alkalno komponento. Kisik se pri reakciji med alkalno snovjo in oksidantom sprosti in povzroči spremembo barve.

Vendar ti kemijski procesi ne ostanejo samo na laseh. Zaradi rednega barvanja las se prične kopičenje toksinov v lasišču. Toksini so strupene snovi, ki spremenijo kemične reakcije v telesu. To pa moti normalno delovanje celic in lahko povzroči tudi celično smrt. Dejstvo je, da toksini v laseh in lasišču vplivajo na človekovo zdravje.

Za vse kar si želimo, da ohrani zdravo, naravno lepoto, moramo tudi pravilno negovati. To velja tudi za naše lase. Lasje odsevajo naše splošno stanje. Če želite, da bodo vaši lasje ostali zdravi poskrbite tako za njihovo nego kot za izbiro pravih barv za lase.

S.K.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki