fbpx
E-UTRIP
Izpostavljeno Aktualno

KW Slovenija: Kam gredo cene nepremičnin?

Pri Nepremičninski agenciji KW Slovenija, dnevno spremljamo zalogo nepremičnin ter cene, ki spreminjajo sliko tržišča. Še vedno kar nekaj prodajalcev oglašuje svoje nepremičnine z veliko višjo ceno kot je cena na tržišču in ima posledično nerealna pričakovanja in premalo povpraševanja. Zakaj? Ker še vedno sledijo trendu rasti cen na tržišču.

Vedeti moramo, da ni pravega časa za prodajo nepremičnine. Gre le za našo Motivacijo, Zakaj in Kdaj bi želeli prodati ter Zakaj mislimo, da bi lahko dobili to vrednost, ki jo oglašujemo.

V Kočevski Občini še vedno zaznavamo veliko povpraševanje po zazidljivih parcelah za stanovanjsko gradnjo ter po manjših, starejših hišah. Stanovanja trenutno nimajo večjega zanimanja, glede na ceno, za katero se oglašujejo.

V letošnjem prvem polletju se je na slovenskem nepremičninskem trgu nadaljeval trend upadanja kupoprodaj nepremičnin, skokovita rast cen nepremičnin, ki smo ji bili priča predvsem v prvi polovici leta 2022, pa se je povsem umirila.

Kljub občutnemu zmanjšanju števila transakcij s stanovanjskimi nepremičninami in zemljišči za njihovo gradnjo, upad števila transakcij na ravni države še ni tako drastičen, da bi že lahko govorili o novi krizi slovenskega nepremičninskega trga.

Očitno pa je zmanjšanje plačilno sposobnega povpraševanja, ki so ga načele visoke cene in obresti, in posledično manjše število transakcij že vplivalo na rast cen nepremičnin. Potem, ko so v prvi polovici leta 2022 cene stanovanjskih nepremičnin in zemljišč za njihovo gradnjo na polletni ravni rekordno zrasle, saj so cene stanovanj na ravni države zrasle za 12 odstotkov, cene hiš za 8 odstotkov, cene zemljišč za gradnjo stanovanjskih stavb pa za 17 odstotkov, se je rast cen pričela umirjati. V drugi polovici leta 2022 so cene stanovanj, hiš in zemljišč za njihovo gradnjo zrasle »le« še za okoli 5 odstotkov. V prvi polovici letošnjega leta so nato cene stanovanj in zemljišč za gradnjo stanovanjskih stavb praktično stagnirale, medtem ko so cene hiš še zmerno zrasle, in sicer za okoli 4 odstotke.

O obratu cen na slovenskem nepremičninskem trgu sicer še ne moremo govoriti, bi pa morda do njega lahko prišlo v naslednjem letu. Nenadnega velikega padca cen nepremičnin tudi po obratu ne gre pričakovati, bo pa zanimivo videti koliko časa bodo nato cene padale in za koliko bodo na koncu padle cene stanovanjskih nepremičnin. Cene nepremičnin v Ljubljani še kar naprej rastejo. Kljub 7,6% upadu števila prodaj v zadnjem kvartalu, so cene zrastle za 2% (v zadnjih 24 mesecih kar za 19,32%, v zadnjih 12 mesecih pa za 6,71%).

VIR: KW Slovenija. 

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki