fbpx
E-UTRIP
Izpostavljeno Aktualno

ZD Kočevje: Kako bo nujna medicinska pomoč organizirana letos?

V nekaterih slovenskih zdravstvenih domovih se je lani zaradi dopustov pojavila težava pomanjkanja zdravnikov, ki bi zagotavljali nemoteno delovanje v ambulantah nujne medicinske pomoči (NMP). S podobno težavo se je soočilo tudi vodstvo Zdravstvenega doma Kočevje. Lani niso uspeli zagotoviti 24-urne prisotnosti zdravnika v ambulanti NMP. Kako bo delo organizirano letos?

»Na podlagi izkušenj iz prejšnjega leta smo že več mesecev prej začeli razmišljati o organizaciji dela med letošnjim poletjem. Naš cilj je bil zagotoviti stalno prisotnost zdravnikov med dopusti. Poleg NMP, ki deluje neprekinjeno 24 ur na dan, smo organizirali tudi dežurstva v ambulanti za neopredeljene paciente. Prav tako smo ponovno vzpostavili akutno ambulanto, ki se je lani izkazala kot dobra praksa. V akutno ambulanto so vključeni vsi zdravniki, vključno s koncesionarji. V tej ambulanti je določen zdravnik, ki obravnava vse paciente, katerih osebni zdravniki so odsotni ali na letnem dopustu. Zdravstveno varstvo v občini je torej v juliju v celoti urejeno, za avgust pa še usklajujemo nekaj dežurnih terminov. Vendar za zdaj ne pričakujemo večjih težav,« je na vprašanje, kako je organizirano delo v NMP med poletjem, odgovoril Gregor Košir, direktor Zdravstvenega doma Kočevje.

Košir je dodal, da jim brez prihoda urgentnih zdravnikov Aleksandra Svilengaćina in Aleksandra Živanovića ne bi uspelo. S svojo prisotnostjo v urgentni službi pomagata razbremeniti druge družinske zdravnike ter zagotoviti zadostno pokritost drugih ambulant. Brez njiju bi ostalo premalo razpoložljivega kadra za dežurstva, kar bi pomenilo ponovitev lanske situacije ali celo zahtevnejšo situacijo.

»Tudi naši novi dve pediatrinji se vse bolj vključujeta v delo. Trenutno še imata obveznosti tudi drugje, vendar z ostalimi pogodbenimi pediatri skupaj pomagata po svojih najboljših močeh. Zato ju naši najmlajši pacienti že pogosto srečujejo v otroško-šolski ambulanti,« je še dodal Košir.

Poudaril je, da ostajajo razmere v zdravstvu zahtevne, vendar se trudijo zapolniti kadrovske vrzeli.

POMEMBNE INFORMACIJE:

Delovni čas in odsotnosti posameznih ambulant lahko najdete na spletni strani zdravstvenega doma.

Če je vaš zdravnik odsoten in potrebujete zdravstvene storitve, pišite na akutna.ambulanta@zdkocevje.si ali pokličite na 01 893 90 04.

Vsi, ki trenutno niste opredeljeni pri nobenem zdravniku, se javite v ambulanto za neopredeljene paciente na ambulanta.neopredeljeni@zdkocevje.si ali v delovnem času ambulante na 01 893 90 64.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki