fbpx
E-UTRIP
Dom Featured Kočevje Kultura Narava & zdravje Novice Občina Umetnost Zanimivosti In zabava

Mlaji na Kočevskem: Najlepšega imajo v Dolnji Brigi

V dneh pred prvim majem so na Kočevskem postavili 21 lepo okrašenih mlajev, ki so simboli delavske pokončnosti in – poleg kurjenja kresov na predvečer praznika dela – najbolj ohranjen običaj. Olepševalno podobo kažejo ves mesec, v tem času, že deveto leto, pa jih posebna komisija Turističnega društva Kočevje, ki razpisuje natečaj za najlepši mlaj, tudi ocenjuje. »Tako ohranjamo tradicijo postavljanja mlajev, spodbujanje druženja in kreativnosti prebivalcev vaških in krajevnih skupnosti,« je dejala Rebeka Jambrovič iz Turističnega društva Kočevje. Komisija v sestavi Roman Križman, Vesna Jerbič Perko in Majda Grgorič so pri ocenjevanju v ospredje izpostavili višino mlaja, simetrijo in košatost vrhnjega dela, obeljenost debla, okrasitev – venec, zastava, girlanda, umestitev v podlago – kako je urejen podstavek, kjer je mlaj pritrjen v tla, pa tudi enovitost – ali je mlaj v enem kosu, umeščenost v okolje, splošen vtis, izvirnost, dovoljenje za posek. »Ocenjevali smo šest mlajev, vsi so bili skladno okrašeni, naša naloga ni bila lahka. Vsak mlaj je bil poseben,« je dejal Roman Križman. Zmagovalni, iz Dolnje Brige, je izstopal po okrašenosti, kar je delo tam živeče akademske slikarke, z zastavo in grbom na krošnji. Mlaj iz Livolda je ponujal pentljo in izvirne motive, v Dolgi vasi, kjer so bili vrsto let najboljši, je sicer lepo okrašenemu mlaju ravno to manjkalo. Za komisijo je bil na svoj način še posebej zanimiv mlaj, ki so ga ob cesti postavili vaščani Štalcerjev. Domišljen z gozdarskimi motivi, z živalmi in opremo, pritegne pozornost mimoidočih.

»V Dolnji Brigi nas živi devet duš. Postavitve mlaja smo se lotili skoraj vsi. Kaže izvirnost od tal do vrha, s poslikanimi zastavami, kar je delo Aprilije Lužar, z grbom in krošnjo,« je ob prevzemu priznanja dejala vaščanka, Stanka Kep. Tradicija postavljanja mlaja se je v Predgradu pretrgala pred sedemnajstimi leti. Letos sta v roke pljunila mladca David Kapš in Jan Kastelec. Sama sta doprinesla levji delež pri postavljanju prvomajske okrasitve pred tamkajšnjim zadružnim domom.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki