fbpx
E-UTRIP
Aktualno Dobro je vedeti Kočevje Ribnica

Zaklonišča v Ribnici in Kočevju: kje vse jih najdemo in v kakšnem stanju so?

Vojna v Ukrajini je tudi pri nas sprožila vprašanje, kako je z javnimi zaklonišči. Zaradi nepotrebnega vznemirjanja občanov Občina Kočevje in Ribnica nista sprožili akcije obveščanja občanov o obstoječih zakloniščih. Kljub temu se je marsikomu pojavilo vprašanje, kje ta zaklonišča so in v kakšnem stanju.

Na kočevski občini pojasnjujejo, da javnih zaklonišč ni. Zaklonišča sicer imajo pa zdravstvene in nekatere izobraževalne ustanove, prav tako pa tudi podjetja, katerih objekti so bili grajeni med leti 1970 in 1985 ter večstanovanjske zgradbe.

Novih stanovanjskih sosesk občina v zadnjih letih ni gradila, so pa pri vseh novih objektih upoštevali veljavno zakonodajo in ob tem tudi Uredbo o gradnji in vzdrževanju zaklonišč.

Občina sicer vodi evidenco zaklonišč skladno z zakonodajo. Za njihovo stanje in vzdrževanje pa so odgovorni lastniki stanovanjskih in industrijskih enot.

»Je pa občina Kočevje ustanovila komisijo, ki bo opravila pregled stanja obstoječih zaklonišč,« pojasnjujejo na občini in dodajajo, da »kljub vojnim razmeram v Ukrajini nismo sprožili nobene akcije obveščanja občanov o tem, kam bi se lahko zatekli v primerih vojne, potresa, jedrske in drugih nevarnosti, ker smatramo, da bi s tem povzročili nepotrebno vznemirjenje.«

VIR: Občina Kočevje.

Tudi na območju občine Ribnica ni javnih zaklonišč, odgovarjajo pristojni. Tudi ribniška občina vodi evidenco zaklonišč, ki so v lasti podjetij, zavoda in stanovalcev v večstanovanjskih zgradbah.

VIR: Občina Ribnica

Podroben seznam zaklonišč v Sloveniji je objavljen na spletni strani Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje.

(Fotografija je simbolična)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki