fbpx
E-UTRIP
Izpostavljeno Aktualno Narava & zdravje Novice

Za rakom vsako leto zboli približno 80 otrok in mladostnikov

Letošnji mednarodni dan boja proti otroškemu raku, ki ga obeležujemo danes, so v društvu Junaki 3. nadstropja posvetili ozaveščanju o najpogostejših vrstah otroškega raka. V sodelovanju s strokovnjaki so zbrali 10 najpogostejših vrst raka in pripravili nov letak. V Inštitutu zlata pentljica pa pripravljajo srečanje štipendistov Katrinega sklada.

Mednarodni dan boja proti otroškemu raku je svetovna kampanja, ki ozavešča o raku v otroštvu in mladosti. Simbol boja proti otroškemu raku je zlata pentlja. V društvu Junaki 3. nadstropja pozivajo vse, da si jo danes nadenejo in tako simbolično podprejo otroke, ki se v 3. nadstropju pediatrične klinike v Ljubljani borijo s to zahrbtno boleznijo.

Ob tem dnevu bo danes v Ljubljani, Mariboru in Izoli potekala krvodajalska akcija, ki jo organizira društvo. Po krvodajalski akciji pa se bodo odpravili še na oddelek pediatrične klinike, kjer se zdravijo vsi otroci z rakom v Sloveniji. Obiskal in razvedril jih bo znani pisatelj Primož Suhodolčan skupaj z medom Matom.

Po podatkih društva v Sloveniji za rakom vsako leto zboli približno 80 otrok in mladostnikov. Ozdravljivost je 80-odstotna, mnogi pa bitko s to kruto boleznijo žal izgubijo.

Društvo Junaki 3. nadstropja sicer združuje starše otrok, obolelih za rakom, ki si med seboj nudijo podporo in razumevanje v težkem obdobju strahu in negotovosti. Pri tem se osredotočajo predvsem na finančno, socialno in psihološko pomoč otrokom in njihovim družinam med in po zdravljenju bolezni.

Ker je danes tudi rojstni dan Inštituta zlata pentljica (otroci z rakom), bo popoldne na Brdu pri Kranju srečanje štipendistov Katrinega sklada za otroke z rakom, ki je bil ustanovljen iz sredstev prodane katre bivšega predsednika Boruta Pahorja.

Ob tej priložnosti bodo podelili tudi zahvale Zlatim ambasadorjem otrok z rakom, ki jo prejmejo posamezniki ali organizacije, ki s svojim delovanjem ali osebnim angažmajem pustijo poseben pečat oziroma pomagajo pri ozaveščanju o problematiki otroškega raka in njegovih posledic, so sporočili z inštituta.

STA.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki