fbpx
E-UTRIP
Aktualno Gospodarstvo Kočevje Novice Politika

Vojaška vaja Preskok v Kočevju

Danes, 24. aprila, se začenja prva v nizu vojaških vaj Preskok, s katero Slovenska vojska preverja odzivnost sil za delovanje v podporo sitemu varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami. Med današnjo vajo so se pripadniki Logistične brigade s 150-imi vozili premaknili iz vojašnic v Kranju, Ljubljani, Slovenski Bistrici in Mariboru do industrijske cone v Kočevju, kjer so vzpostavili povezave z lokalnimi deležniki obrambno-varnostnega sistema.

Udeleženci vaje so se z vozili premikali med 3.30 in 11.30, vrnitev na matične lokacije je načrtovana med 15. in 23. uro. Vzdrževanje pripravljenosti Slovenske vojske na z Zakonom o obrambi določene naloge se izvaja ob upoštevanju nacionalnih ukrepov za ohranjanje zdravja.Podobne vaje taktičnih enot ravni voda oziroma čete se bodo nadaljevale po prvomajskih praznikih, predvidoma do konca junija.

Kakšni so cilji tovrstnih vaj?

Cilji vaj, ki bodo kljub pandemiji v omejenem obsegu zagotavljali ohranjanje pripravljenosti Slovenske vojske za delovanje, so usposabljati in preveriti poveljevanje in kontrolo na operativni ter taktični ravni, preveriti usposobljenost oziroma delovanje enot Slovenske vojske v pogojih pandemije s poudarkom na logistični in zdravstveni zagotovitvi ter preveriti delovanje pomoči Slovenske vojske sistemu varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami – vse ob sodelovanju enot Slovenske vojske z lokalnim prebivalstvom na območju izvajanja vaj. Slovenska vojska ohranja zdravje in zmogljivosti ter izvaja vse aktivnosti za vzdrževanje potrebne stopnje operativnosti za izvedbo svojega osnovnega poslanstva.

“Slovenska vojska je opremljena, usposobljena in organizirana za delovanje v vseh razmerah.”

Generalštab Slovenske vojske je sredi marca izdal Ukaz za vzpostavitev varne oblike dela in odsotnosti v času trajanja epidemije Covid-19, s katerim uvaja različne oblike organiziranja dela in tako zagotavlja uresničevanje vseh nujnih in neodložljivih nalog Slovenske vojske (redne naloge, usposabljanje in delovanje v mednarodnih operacijah in misijah, usposabljanje in delovanje sil v najvišji stopnji pripravljenosti, pomoč Policiji pri varovanju državne meje, helikoptersko reševanje, gašenje …) ter nalog v podporo drugim državnim organom za zajezitev širjenja novega virusa (ki jih Slovenska vojska izvede po zahtevku Centra za obveščanje Republike Slovenije – prevozi, dezinfekcija …).

Glavna naloga Slovenske vojske v miru je usposabljanje za obrambo države, ki se izvaja na podlagi s strani Vlade Republike Slovenije sprejetega Načrta vaj v obrambnem sistemu in sistemu varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami. Zaradi pandemije in s tem povezane odpovedi večjega števila rednih vaj je Vlada Republike Slovenije 11. aprila 2020 sprejela dopolnitev Načrta v letu 2020, ki bo Slovenski vojski omogočila vzdrževanje pripravljenosti taktičnih enot ter sistema poveljevanja in kontrole v novonastalih pogojih kriznega delovanja. Načrt se je dopolnil z vajo Preskok, s katero bo Slovenska vojska z razmeram prilagojenim usposabljanjem in taktičnimi vajami na zemljiščih po Republiki Sloveniji vzdrževala usposobljenost, operativnost in pripravljenost enot in poveljstev Slovenske vojske ter sočasno preizkusila delovanje enot Slovenske vojske v pogojih pandemije.

Ob koncu vaje so vodilni, z ministrom Matejem Toninom na čelu, nagovorili vojake s  s spodbudnimi besedami in številnimi pohvalami za izvrstno opravljeno delo. (oglejte si video).

“Pokazali ste najvišji nivo odzivnosti, pripravljenosti in profesionalnosti.”

Vodilni član slovenske vojske je vojake nagovoril z naslednjimi besedami: »V 51-ih urah po prejemu naloge ste načrtovali in izvedli zelo zahteven premik zmogljivosti logistične brigade iz treh različnih lokacij na območje občine Kočevje. Jaz vam od srca čestitam. Pokazali ste najvišji nivo odzivnosti, pripravljenosti in profesionalnosti.«

“Na vas smo ponosni in v čast nam je, da smo vas lahko gostili.”

Nekaj besed je povedal tudi župan občine Kočevje, dr. Vladimir Prebilič: »V veselje in čast nam je, da je občina Kočevje lahko gostila tudi vašo enoto v takšnem številu in obsegu. Pri nas na Kočevskem nikoli ni bilo dvoma o tem, da bi slovenski vojski pomagali. Na vas smo ponosni in bomo vedno imeli prostor za to, da se boste tudi pri nas lahko usposabljali ali prihajali ob kakšni drugi priložnosti. Ob tej priložnosti bi se zahvalil še vojaški zdravstveni enoti, s katero sodelujemo in smo sodelovali v preteklosti. Konkretno v primeru Covida-19 je prav ta enota usposabljala naše zdravnike in vse ostale, ki delajo v zdravstvenem sistemu, na način, da imamo le 5 primerov okužb v naši občini. Brez tega znanja in pomoči nam to ne bi uspelo. Hvala vam, hvala slovenski vojski in srečno naprej.«

“Današnja vaja je dokaz, da je slovenska vojska pripravljena.”

Za konec pa je vojake nagovoril tudi minister za obrambo, Matej Tonin: »Spoštovane pripadnice in pripadniki slovenske vojske, hvala vam, ker služite domovini. Današnja vaja je dokaz, da je slovenska vojska pripravljena. Je dokaz, da Slovenija lahko računa na slovensko vojsko tudi v najtežjih trenutkih. Časi, v katerih živimo, so se bistveno spremenili, večina življenja se nam spreminja. Virus Covid-19 ne bo kar odšel. Dosedanje raziskave kažejo, da izjemno hitro mutira, kar pomeni, da se bomo morali vsi skupaj naučiti živeti z njim. In tudi današnja vaja je namenjena tudi temu, da preverjamo, kako je slovenska vojska pripravljena sodelovati v tako oteženih okoliščinah. In kar se je zgodilo danes, iskrene čestitke, ker smo pripravljeni.«

Izjave vodilnih si lahko ogledate v spodnjem videu.

 

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki