fbpx
E-UTRIP
Izpostavljeno Aktualno Novice

Voda je po stopnicah tekla v potokih

Kot da v deželi suhe robe ni bilo že dovolj težav zaradi vremenske ujme, ki je v ponedeljkovi noči povzročila ogromno škode, jim je dan po tem znova zagodlo. Zaradi počenega kolena aluminijaste cevi na hidrantu, vgrajene v gasilski omarici v podstrešnih prostorih Knjižnice in galerije Miklova hiša, je voda zalila večnamensko manjšo dvorano, pisarne, stari del knjižnice v prvem nadstropju, pritlično galerijo in kletne prostore.

“Vse ste videli. Voda je tekla in namakala celotno hišo, povzročila pa je katastrofalno škodo. Nihče tega seveda ni mogel v gluhi dobi noči opaziti. Zaposleni so bili zjutraj okoli sedme ure ob vstopu v notranjost dobesedno v šoku. Razmišljali so, da je morda zamakalo skozi streho. Po stopnicah je drl hudourniški potok,” je povedala Nastja Hafner, direktorica knjižnice. In dejala, da je bil tehnični pregled na gasilski omarici opravljen decembra 2022.

Napojene stene in knjižno gradivo

Stene, iz katerih so curljali potočki, so se v vseh prostorih napojile kot goba, dvignjeni parket pa je ponekod poškodovan z večjimi grbinami. Takoj so bili poklicani ribniški gasilci, ki so pomagali pri črpanju vode, kmalu pa so jim priskočili na pomoč pripadniki Civilne zaščite in Komunale Ribnica. Gradbeno podjetje je namestilo sušilnike za odstranjevanje vlage. “Včeraj smo ves dan – nadaljevali bomo tudi danes – prenašali knjižno gradivo (tega je nekaj tisoč enot), ki ga je voda napojila na policah, v prostore TVD Partizan, kjer bo  izposoja možna predvidoma od ponedeljka, 31. julija. V tem trenutku ne morem govoriti o višini škode in ne o nadaljnji usodi knjižnice v tej stavbi. Zagotovo nas čaka obsežna sanacija,” je še dodala Nastja Hafner.

Za kaj je razneslo gasilski priključek?

Tudi vodja galerije, Ana Koščak, je bila otožna ob pogledu na znamenito Galerijo Miklova hiša, ki je že več kot 30 let eden pomembnejših slovenskih galerijskih prostorov. Stavbo je po osamosvojitvi lokalni skupnosti darovala znamenita trška družina Arko, v njej pa je ribniška kultura rasla in se plemenitila, tako da so njene vsebine krepko presegale lokalne meje. Bo v prihodnje ostala brez tega hrama? Zadnjo besedo bosta dali spomeniško varstvena in gradbena stroka, vzroke za to, zakaj je razneslo cev v gasilski omarici, pa bo ugotovila preiskava. Nekdo izmed gasilcev, utrujen od neprespane noči in celodnevnih opravil pri zamenjavi (tudi) poškodovane strešne kritine, je dejal, da je ob vsem tem še sreča, da je voda stavbo napojila poleti, saj bi se zaradi zmrzali v zimskem času stene lahko razpočile.

Spominja me na apokalipso

“Celonočna količina vode se je zlila ravno v galerijski prostor, naprej pa po kamnitih stopnicah v večnamensko klet. Z namočenega stropa se lušči omet. Vse skupaj me spominja na apokalipso,” je Ana zaupala svoje žalostne misli. Uspelo jim je pravočasno rešiti večji del umetnin Lucije Rosc, ki so bile na ogled postavljene do septembra. Ana je še povedala, da nujno iščejo nadomestni (začasni) galerijski prostor (Rokodelski Center Ribnica je utesnjen s svojimi vsebinami), da bodo lahko izvedli drugo polovico letošnjega razstavnega programa, ki ga je podprlo Ministrstvo za kulturo.

Odziv župana

Prvi delovni dan po dopustu je bil za ribniškega župana Sama Pogorelca precej neprijeten. Pravzaprav je bil najbolj žalosten, če ne celo grenak, odkar je leta 2018 prevzel vodenje občine v prvem mandatu. Po ogledu prostorov, ki se zaradi selitve praznijo, se je od blizu seznanil s posledicami poplave. Kot gradbenik ocenjuje, da bo škoda res velika.

“Ko sem prejel obvestilo o – lahko bi rekel – katastrofi, ko je voda zalila vse prostore od mansarde navzdol, sem najnujnejše stvari urejal na daljavo. Trenutno je nameščenih 18 sušilnikov vlage, ki bodo zagotovo ostali dlje časa v uporabi. Posledice vlažnosti so najbolj opazne na ometih, ki odstopajo, delno je poškodovana tudi električna napeljava, in seveda police ter nenazadnje knjižno gradivo,” je povedal Pogorelc in dejal, da bodo vložili vse moči, da bi prostore knjižnice in galerije čim prej sanirali.

O poplavi in njenih posledicah v ribniškem kulturnem hramu se bo še veliko govorilo, prav tako o smiselnosti (upravičenosti) – bržkone po črki zakonodaje – vgradnje omarice s hidrantom na mansardi stavbe. Ni smiselno izgubljati besed o primerljivosti škode, ki bi nastala v primeru, če bi bila protipožarna zaščita postavljena denimo v spodnjih prostorih stavbe.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki